Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

S bratom organizovao ubistvo supruge: Zarifu Seferoviću 12 godina zatvora

zarif-seferovic

Ubistvo Svetlane Seferović (52) iz Niša prošlog ljeta potreslo je BiH, a ova priča kao iz filma bila je još jezivija kad je ustanovljeno da je nalogodavac zločina njezin suprug Zarif Seferović (54) iz Doboja, koji je s njom bio u trenutku stravičnog događaja u selu Bašigovci kod Živinica.

Motivi su ljubomora i naplata njezina životnog osiguranja, a kao izvršitelj označen je Miki Koenig (59), također državljanin Njemačke, rodom iz Zavidovića, koji je naknadno uhapšen  u Njemačkoj prema međunarodnoj potjernici Federalne uprave policije. Njemu će se najvjerovatnije i suditi u Njemačkoj, gdje je već odležao 13 godina za ranije ubistvo.

Ovaj slučaj je jučer dobio i svoj sudski epilog u Tuzli. Uprkos negiranju, Kantonalni sud je na 12 godina robije osudio Zarifa, koji je kobnog 16. juna zajedno sa suprugom opel zafirom došao do nenaseljene lokacije dok ih je u drugom vozilu, audiju, također njemačkih oznaka, pratio Miki Koenig, inače, njegov brat, čije je pravo ime – Mustafa Seferović.

Nakon što su skrenuli s ceste, u Svetlanu su ispucana tri hica, i to u glavu, grudi i trbuh. Zarif je potom policiji prijavio cestovno razbojstvo. Naveo je da je Svetlana odbijala predati novac trojici napadača pa su je likvidirali. Naime, ispričao je da se tog ponedjeljka u 13.45 sati kretao cestom Živinice – Šekovići te da ga je pratio automobil tamnoplave boje. Kada je skrenuo na makadamski put na lokaciji Bare, vozilo ih je sustiglo te presrelo.

[yuzo_related]

– Svetlana im je dala određenu količinu novca, ali su razbojnici tražili još. Rekla im je da ga više nema te počela vikati. Jedan od razbojnika potom je ispalio tri hica u nju. Nakon toga su mi naredili da se udaljim s mjesta događaja pa pobjegli – tvrdio je Zarif, koji nije mogao objasniti zbog čega je uopće skrenuo s puta. U ovu priču niko nije povjerovao jer su kod žrtve pronađeni i nakit i novac, a i zbog drugih nelogičnosti.

I videonadzor s ceste ukazivao je na podmukli čin. Istragom je utvrđeno da je ubistvo planirao uz pomoć brata, koji je već bio pobjegao u Njemačku. Psihijatar Rusmir Softić u svom je nalazu napisao da je Zarif bio uračunljiv kada je ubio svoju suprugu Svetlanu, čiji su članovi porodice ostali nezadovoljni visinom kazne. U neformalnom razgovoru kazali su da je ovo ubistvo počinjeno najvjerovatnije zbog ljubomore jer je Zarif navodno tvrdio da ga je supruga prevarila.

Prema njihovim tvrdnjama, Svetlana je činila sve kako bi dokazala da ga nije prevarila, ali on se ipak odlučio za zločin zajedno s bratom s kojim do tada nije pričao nekoliko decenija, i to u Bosni, nadajući se da ovdašnja policija neće otkriti njihov monstruozni naum. Tužitelj Damir Čačković najavio je žalbu na visinu kazne, kao i Zarifov advokat Stjepan Čačić. Inače, Zarif i Svetlana 30 su godina bili u braku, kupili su tri stana u Münchenu.

Njihove kćeri su svojedobno svjedočile kako je otac bio ekstremno ljubomoran te da je više mjeseci vrijeđao majku.