Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Suđenje dilerima droge

Ahmed drogu “zakopavao oko kuće i prodavao je u mahali”

droga privodjenje hapsenje

Ajanović, koji se brani sa slobode, pristao je na saradnju sa Tužilaštvom kako bi poboljšao položaj u istrazi

Iskazi Dine Ajanovića i Rahmana Sulejmanija pročitani su u Kantonalnom sudu u Sarajevu, u nastavku suđenja Fuadu Numanoviću i drugima, optuženim za dilanje droge i posjedovanje oružja. Iako je odbrana tokom sudskog procesa ukazivala da je optužnica na klimavim nogama, jer nije oduzeta veća količina droge, te jer se sve zasniva na presretnutim telefonskim razgovorima i da je taj dokaz nelegalan, ispostavilo se da su upravo ovi iskazi ključni u ovom predmetu.

Preprodaja

Ajanović, koji se brani sa slobode, pristao je na saradnju sa Tužilaštvom kako bi poboljšao položaj u istrazi. Rekao je da živi sa polubratom Ahmedom Halilovićem u porodičnoj kući u Blagovcu, te da on živi u prizemlju sa porodicom, a brat na spratu sa majkom.

“Poznato mi je da moj brat Ahmed prodaje drogu spid i to tako što konzumenti dolaze kod njega kući, odnosno na našu adresu ili se nalaze tu negdje u mahali oko naše kuće. Sjećam se da su dolazili i kupovali drogu Muzafer Đip, Mirsad Suljagić, osoba po nadimku Sale, Arijana, koja je dolazila s Muzaferom, te neka njegova raja koje znam po viđenju, ali im ne znam imena. Poznato mi je i da moj brat Ahmed nabavlja drogu od braće Numanović i to Nihada, zvanog Kićo i znam da se s njim moj brat dopisuje porukama. Braću Numanović moj polubrat poznaje od ranog djetinjstva i znam da je za njih prije 5-6 godina počeo da prodaje drogu. Svaki put kad bi Nihad Numanović promijenio broj, javio bi to Ahmedu”, rekao je Ajanović, piše Oslobođenje.

On je naveo tri broja koja je koristio Ahmed Halilović i na koja su mu konzumenti slali poruke. Tako je poruka: “Hoćemo li piti kafu” značila da treba da se dogovore o kupoprodaji droge.

“Od Nihada je naručivao 25 grama spida za 200 KM, a Nihad mu je isporučivao tako što se nađu u mahali i Nihad mu preda. Ahmed onda drogu zakopa negdje oko kuće i odatle vadi kada nađe kupce. Naručivao je obično količine od oko 100 grama spida pa ih preprodavao”, rekao je Ajanović 14. decembra 2016. u policiji.

Kada njegov polubrat nije kući, njemu je ostavljao spid upakovan u paketiće zalijepljene selotejpom da ih on proda konzumentima, koji bi mu pozvonili na vrata, a on bi izašao iz kuće i prodavao im drogu.

“Ahmed mi kaže ko će doći i koju trebam da mu dam i koliko novaca da uzmem. U slučajevima kad mi brat ostavi drogu, za prodaju, često mi je davao i svoj mobitel na koji sam se javljao kad bi zvao konzument. Ja sam spid prodavao u ime polubrata Ahmeda za iznos od 10 KM po paketiću. Ahmed je imao digitalnu vagu pomoću koje je drogu vagao i prepakivao. U posljednjih šest mjeseci ja sam mjesečno u ime polubrata Ahmeda prodao između 60 i 80 paketića spida mjesečno”, rekao je Ajanović.

Novac

Na kraju je rekao da smatra da je bio izmanipulisan, te da je prodavao drogu misleći da bratu čini uslugu, a da je za to od brata dobio manji dio novca i to za cigare i spid za svoje potrebe. I Sulejmani je kazao da je drogu uzimao od Nihada Numanovića. Obično je uzimao po 25 grama, a 1-2 puta i 100 grama, dodajući da je tu količinu mogao prodati za mjesec i po.