Bihać

Održan Kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima

pčele

Radovi s Kongresa i sažeci će biti štampani u trećem Zborniku radova o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima

Kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima, treći po redu, održan je ovog vikenda u Bihaću.

Kongres je okupio akademsku zajednicu – stručnjake iz oblasti pčelarstva, poljoprivredne proizvođače, prehrambenu industriju i iskusne pčelare, a cilj je da se stečene informacije i znanja iskoriste za razvoj pčelarstva i razvoj ruralnih zajednica.

– Jedan od ciljeva je i ukazati na osnovne nedostatke institucionalnog i pravnog okvira u sektoru pčelarstva i proizvodnje pčelinjih proizvoda te preporučiti efikasnija rješenja. Pčelarska djelatnost može znatno umanjiti siromaštvo u ruralnim područjima te smanjiti migracije stanovništva, a to su nesumnjivo prioritetni ciljevi društva. S tim u vezi, pčelarskoj proizvodnji je neophodno povećanje produktivnosti, unapređenje osiguranja kvalitete, ali i povećanje efikasnosti i učinkovitosti – napomenuli su uvodničari.

Radovi s Kongresa i sažeci će biti štampani u trećem Zborniku radova o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima, koji je katalogiziran kod Nacionalne i univerzitetske biblioteke Sarajevo. Ovogodišnjih 49 radova autora bit će prezentirano u nekoliko grupa: legislativa i opće teme iz oblasti pčelarstva, kvalitet pčelinjih proizvoda, bolesti pčelinjih društava, apiterapija, medonosne biljke i radovi iz pčelarske prakse.

Nosioci organizacije Kongresa su: Javna ustanova „Veterinarski zavod Bihać“ (BiH), Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli (BiH), Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (Hrvatska), Veleučilište u Požegi (Hrvatska), USAID/Sweden FARMA II Projekat, Biotehnički fakultet Univerziteta u Bihaću (BiH), Agencija za sigurnost hrane BiH, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (FMPVŠ); Pčelarski savezi TK, USK, ZDK, HNK sa svojim udruženjima; Ured za koordinaciju projekata pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Sarajevo i drugi.

Generalni sponzori su BH Telecom i IFAD-Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.