Centar za socijalni rad: Roditeljima mrtve bebe oduzeto troje djece

miljkovici-cedomorstvo
Foto: Bljesak.info

Troje malodobne djece porodice Šimić iz Gruda, čiji se otac sumnjiči za ubistvo novorođenčeta pronađenog na lokalitetu Kobilovača pokraj Mostara, oduzeto je porodici i smješteno u Majčino selo u Međugorju, potvrđeno je to za Bljesak.info u Centru za socijalni rad Grude.

”Malodobnu djecu smo rješenjem Centra za rad smjestili, u skladu sa Članom 147. i 150. porodičnog zakona, u Majčino selo u Međugorju na rok od dva mjeseca. Rješenje smo dostavili Tužiteljstvu u Mostaru”, rekao je za Bljesak.info Veselko Pezer, ravnatelj ovog Centra.

Uposlenici Centra za socijalni rad iz Gruda bili su prisutni tokom privođenja majke, koja je privedena u svojstvu svjedoka u ovom slučaju i zatim puštena, te tokom privođenja oca koji je sam prijavio ovaj slučaj policiji u Grudama.

”Neposredno prilikom privođenja na informativni razgovor vezano za ovo djelo, bio sam u krim službi policijske uprave Grude i otac je s pripadnicima policije i tužiteljstva otišao na lice mjesta i pokazao gdje je ostavljeno tijelo”, govori Pezer i dodaje kako 33 godine koliko se bavi ovim poslom nisu imali ovakav slučaj.

”Za porodicu Šimić”, kako nam govori Pezer, ”od ranije u njihovom Centru nije bilo nikakvih prijava, te je majka Mladenka Šimić, s Centrom za socijalni rad u Grudama bila u kontaktu jedino kao korisnica porodiljskog dopusta”.

Podsjećamo, prema ranijem izvještaju MUP-a HNK, obdukcijom beživotnog tijela novorođenog muškog djeteta utvrđen je nasilni uzrok smrti. Operativnim radom dviju uprava policije, MUP-a HNK i MUP-a ZHK, došlo se do saznanja temeljem kojih je u neposrednu vezu s nasilnom smrću novorođenog muškog djeteta doveden njegov otac M.Š. (1962.) iz mjesta Dragićina, općina Grude.