LIVE “Oluja svih oluja” stigla do obale SAD-a (VIDEO)

uragan florence1

Uragan Florence kreće se prema istočnoj obali Sjedinjenih Država brzinom od devet kilometara na sat i uz smanjenu jačinu, izazivajući obilne kiše, snažne vjetrove i poplave u saveznim državama Sjevernoj i Južnoj Karolini prije očekivanog dodira s kopnom u petak u podne.

Vodeći američki televizijski programi opširno prate dolazak “oluje svih oluja”, a uprkos brojnim pozivima vlasti mnogi stanovnici na područjima koja će pogoditi uragan odbili su se skloniti na sigurno.

Upravo je njima namijenjena impresivna simulacija udara uragana koju su napravili meteorolozi Weather Channela.

U video prilozima ispod pogledajte i javljanje jednog od reportera američkog Fox Newsa s područja na koja upravo stiže Florence, kao i uživo prenos CBS-a iz pogođenih područja…

Stotine hiljada Amerikanaca ostali su bez struje. Uragan se kreće prema unutrašnjosti zemlje, pri čemu su maksimalne jačine vjetra ipak nešto pale pa se kreću oko 150 km/h.

Uragan je izgubio snagu prilikom približavanja Sjevernoj i Južnoj Karolini, ali dužnosnici i dalje upozoravaju da bi uragan Florence mogao ubiti “velik broj ljudi”, a postoji i rizik od “katastrofalnih poplava”.

Novinarka BBC-ja Laura Trevelyan izvještava iz Wilmingtona, grada koji se našao na putu uragana Florence.

“Svjetla se pale i gase, vjetar zavija, a kiša natapa Wilmington. Prvo je iznad nas prošao rub uragana, pa onda “oko”, a sad dolazi “vanjski zid” uragana”, napisala je.

https://www.youtube.com/watch?v=6EOLGg-JkhM

https://www.youtube.com/watch?v=8FoUvbMqX0g