Akcija "Bure"

Četiri osobe iz Bihaća i Drvara uhapšene zbog posjedovanja droge

hapsenje

Pronađena je također i veća količina novca za koju se pretpostavlja da je pribavljena ilegalnom prodajom narkotika, razni mobiteli, vage za precizno mjerenje te lovačko i vojno naoružanje

U koordiniranoj operativnoj akciji kodnog naziva “Bure”, koju su u ponedjeljak, 29. marta, pod nadzorom Kantonalnog tužiteljstva u Livnu proveli pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Unsko-sanskog kantona u saradnji s pripadnicima MUP-a Kantona 10, slobode su lišene četiri osobe iz Bihaća i Drvara, koje se sumnjiče da su sudjelovale u nabavci i daljnjoj distribuciji narkotičkih opojnih sredstava.

Kako su prenijeli iz Kantonalnog tužiteljstva u Livnu, na nekoliko lokacija na području Drvara i Bihaća izvršeni su pretresi više objekata i prijevoznih sredstava koje koriste osumnjičeni, a tom prilikom pronađena je veća količina suhe zeljaste materije koja svojim izgledom podsjeća na “cannabis sativu”, kao i bijelog i smeđeg praha koje asociraju na opojne droge kokain i heroin.

Po njihovim riječima, pronađena je također i veća količina novca za koju se pretpostavlja da je pribavljena ilegalnom prodajom narkotika, razni mobiteli, vage za precizno mjerenje te lovačko i vojno naoružanje.

Nakon kriminalističke obrade, četiri osobe su uz službeni izvještaj predane na nadležno postupanje Kantonalnom tužiteljstvu u Livnu, izdana je naredba za njihovo zadržavanje, te će tokom dana, nakon analize izještaja i dostavljenih priloga, te donošenja naredbe o provođenju istrage, postupajući tužitelj odlučiti hoće li protiv osoba lišenih slobode nadležnom sudu uputiti prijedlog za određivanje pritvora.

Navedene osobe sumnjiče se da su počinile kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga i posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga.