Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bihać

Čopor pasa lutalica izgrizao muškarca, intervenisala hitna pomoć

lutalice

Za ovaj problem nadležno je komunalno preduzeće “Komrad”, gdje kažu kako svakodnevno s gradskih ulica u prosjeku sklanjaju po desetak pasa

Čopor pasa lutalica napao je u proteklu subotu i izgrizao 65-godišnjeg R.S. u naselju Ceravci, nadomak Bihaća, te su mu tom prilikom nanesene tjelesne povrede.

Na lice mjesta je došlo i vozilo hitne pomoći, nakon što je zaprimljen poziv od strane prolaznika koji su pomogli unesrećenom, te je on prevezen u Dom zdravlja u Bihaću, gdje mu je pružena zdravstvena pomoć.

Kako saznaju Nezavisne novine, muškarac je prošao s više ugriza po nogama, ali i s pretrpljenim šokom. Inače, problemi s psima lutalicama, ali i vlasničkim psima koji pripadaju nesavjesnim vlasnicima, prisutni su dugo na području Bihaća. Za ovaj problem nadležno je lokalno komunalno preduzeće “Komrad”, gdje kažu kako svakodnevno s gradskih ulica u prosjeku sklanjaju po desetak pasa.

“To je u skladu s našim mogućnostima, ali očigledno nije dovoljno, jer je reprodukcija pasa velika, a nesavjesni građani napuštaju svoje ljubimce i ostavljaju ih na ulicama”, kažu iz pomenutog preduzeća.

Dodaju i kako su kapaciteti jedinog azila za napuštene životinje u Bihaću premali, zbog čega se psi jednostavno nemaju gdje smjestiti.

Također, dodaju kako prilikom obavljanja njihovog posla pojedini građani često negoduju, pa čak i fizički zaustavljaju radnike kada pokušavaju da uklone pse s ulica.

U Veterinarskoj stanici u Bihaću navode kako su u posljednjih desetak godina uradili veliki broj akcija u kojima su sterilisali pse u cilju sprečavanja njihovog razmnožavanja.

“Međutim, na ovakav način taj problem se nikada neće riješiti i on zahtijeva šire djelovanje”, kaže u ovoj ustanovi.

Prema njihovim procjenama, na ulicama Bihaća se nalazi između tri i pet hiljada pasa bez vlasnika.

Inače, probleme s psima lutalicama dijele i svi ostali gradovi i općine u Unsko-sanskom kantonu i svi pokušaji da se na adekvatan način riješi ovaj problem bili su bezuspješni.