Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dalibor Sulejmanović je pio nakon ubistva, izmjerili mu 2,69 promila alkohola

sulejmanovic dalibor

Dalibor Sulejmanović (1983.), kojeg optužnica tereti da je 24. jula prošle godine ubio Harisa Selmana (1991.), zvanog Ćata, nakon ubistva za koje je optužen konzumirao je alkohol te je bio u stanju teške opijenosti.

Izvješće vještaka

Ovo je jučer na suđenju Sulejmanoviću u sarajevskom Kantonalnom sudu, iznoseći timski nalaz vještačenja, rekao sudski vještak neuropsihijatar, dr. Abdulah Kučukalić, piše Dnevni list.

“Timu vještaka je dostavljen nalaz prema kojem je optuženi imao 2, 69 promila alkohola u krvi, a koja mu je uzeta 14 sati nakon izvršenja krivičnog djela, odnosno nedugo nakon lišenja slobode. S obzirom da mu je krv uzeta 14 sati nakon ubistva, nije se moglo utvrditi koliko je promila alkohola u krvi imao u vrijeme izvršenja djela”, naveo je dr. Kučukalić te pojasnio da nakon 12 sati alkohol nestaje iz krvi, a s obzirom na to da je optuženom pronađeno 2,69 promila alkohola u krvi 14 sati nakon ubistva, to se ubraja u stanje teške opijenosti i znači da je alkohol konzumirao nakon izvršenja djela za koje se tereti.

Dr. Kučukalić je u iznošenju nalaza i mišljenja naveo da je optuženi u trenutku izvršenja djela bio smanjeno uračunljiv, ali ne bitno. U nalazu je još navedeno da Sulejmanović ne boluje ni od kakve duševne bolesti, da izražava simptome emocionalnog poremećaja ličnosti, kao i da je sklon konzumiranju alkohola, ali nisu uočeni simptomi ovisnosti o alkoholu i narkoticima.

Signal mobitela

Osim dr. Kučukalića, svoj nalaz je na jučerašnjem ročištu iznio i vještak za telekomunikacije Samir Babić, koji je vještačio mobitel ubijenog Selmana, te pomoću baznih stanica utvrdio da se u noćnim satima 23. jula prošle godine nalazio u blizini Energoinvesta na Ilidži, kada mu je i upućen zadnji poziv.

Predsjedajuća Vijeća Jasmina Begić nastavak suđenja je zakazala za 3. juli. Osim za ubistvo, Sulejmanovića optužnica tereti još i za nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih Tvari. Sulejmanović je, navodi se u optužnici, 24. jula prošle godine u ranim jutarnjim satima usmrtio Selmana u dvorištu devastiranog objekta starog željezničkog kolodvora u Ulici Emira Bogunića Čarlija na broju 30 na Ilidži.

Prethodno je između njih dvojice došlo do kraće prepirke i fizičkog naguravanja, a kada je Selman napuštao dvorište, Sulejmanović je, u namjeri lišiti ga života, ispalio hitac iz automatske puške kalibra 7,62 milimetra, čija nabava građanima uopće nije dopuštena. Metak je Selmana pogodio u slabinski dio leđa, a izlazna rana je bila na desnoj stani trbuha te je od zadobivenih ozljeda preminuo na mjestu.