Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tužilaštvo bih

Darko Elez u sudnici: Tražim da mi odredite pritvor

New Project (25)

“Nađite mi ijedan dokaz da sam ubio Tigra potpisat ću da me osudite na 40 godina zatvora”

U Sudu BiH jutros je održano ročište po prijedlogu Tužilaštva BiH da se izručenom Darku Elezu, odredi jednomjesečni pritvor, prenosi Dnevni avaz.

Tužilac Dubravko Čampara zatražio je pritvor zbog, kako je rekao, straha od bjekstva, uticaja na svjedoke, uznemiranje javnosti…

On je u prijedlogu kazao da je Elez organizirao kriminalnu grupu u BiH i Srbiji s ciljem počinjenja mnogih krivičnog djela.

Tužilaštvo ga zvanično sumnjiči za likvidaciju Siniše Miličevića Tigra, dva pokušaja ubistva u Bijeljini i tri krivična djela iznude.

No, Čampara je u Sudu BiH kazao da nije dao odbrani izjave svjedoka, jer se svi boje Darka Eleza.

S druge strane, Elez je u sudnici kazao da pristaje da mu se odredi pritvor.

– Nisam glup i lud da bježim. Kada bi otišao u Srbiju oni bi me odmah vratili. I kada bi otišao u neku drugu državu, oni bi me izručili BiH i onda bi mi se sudilo za “Lutku” – rekao je Elez.

Elez je kazao da nema ništa protiv da mu se odredi pritvor i da se ova istraga okonča. Ponovio je da mu se prema odluci Ministarstva pravde Srbije ne može suditi u predmetu “Lutka”, a da su mu ova ostala djela napisana “ofrlje”, kako bi bio izručen u BiH da bi mu se sudilo za “Lutku”.

– Saglasan sam što se mene tiče da idem u pritvor, jer ako me puste mogli bi mi izmisliti još nešto. Tužilaštvo mora zaboraviti ispunjavanje želja šefova MUP-a RS-a. Tražim da mi odredite pritvor i da se vodi istraga po zakonu. Ako će se postupak voditi preko medija, ja ne želim u tome uopće učestvovati – rekao je Elez, prenosi Faktor.

On je negirao da je umiješan u ikvidacije Siniše Miličevića Tigra i Miloša Ostojića, koji su ubijeni u Lukavici 2018. i 2019. godine.

– Nađite mi ijedan dokaz da sam ubio Tigra potpisat ću da me osudite na 40 godina zatvora – rekao je Elez.

Elezov branilac, advokat Senad Kreho, usprotivio se prijedlogu Tužilaštva, te tražio da se pritvor zamijeni mjerama zabrane, koje bi podrazumijevale ograničenje kretanja, oduzimanje dokumenata i obavezu javljanja nadležnoj policijskoj stanici.