Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SUĐENJE ZA BRUTALNO UBISTVO

Detalji optužnice su jezivi: Rade priznao da je zaklao pa zapalio Brunu (FOTO)

ubistvo privodjenje (1)

Drljači prijeti kazna zatvora od najmanje deset godina ili dugatrajni zatvor

Rade Drljača (24) u Okružnom sudu u Banjoj Luci priznao je krivicu za brutalno ubistvo Brune Rolda (54) iz Banje Luke, te paljevinu njegovog tijela i kuće u kojoj se zločin dogodio.

Na ročištu za izjašnjenje o krivici Drljača se pred sudijom za prethodno saslušanje izjasnio da je kriv po svim navodima optužnice i tako se odrekao prava na suđenje.

Kao saizvršioci ubistva optuženi su Slobodan Krnetić (33), koji je negirao krivicu, te Boris Zorić (33) koji se iz procesnih razloga nije izjašnjavao, piše Srpskainfo.

Naime, radi se o tome da sud još nije donio odluku o njegovim prethodnim prigovorima, pa je izjašnjenje odgođeno.

U narednom periodu se očekuje da sud imenuje sudsko vijeće koje će suditi u ovom predmetu. Tada bi postupak protiv Drljače trebao biti razdvojen u odnosu na ostale optužene, te zakazano ročište za razmatranje kazne.

Brutalno ubistvo

Prema zakonu, Drljači prijeti kazna zatvora od najmanje deset godina ili dugatrajni zatvor.

Bruno Rold ubijen je 25. novembra prošle godine u napuštenoj kući u banjalučkoj Ulici Vase Glušca, koja je vlasništvo Ivice Pezića.

Na početku se mislilo da je umro nesretnim slučajem, međutim, obdukcija je pokazala da se radi o brutalnom ubistvu.

U optužnici se navodi da su Drljača i Zorić djelo počinili u stanju privremene duševne poremećenosti.

Drljača zbog afekta gnijeva uz alkoholisanost, a Zorić zbog poremećaja ličnosti i zavisnosti od droge i alkohola. Sve trojica su, kako se navodi, šakama i nogama tukli Rolda.

– Napali su žrtvu tako što ga je Krnetić šakom udario u glavu, nakon čega su ga svi zajedno tukli rukama i nogama po glavi i tijelu, nanoseći mu teške povrede lobanje, višestruki prelom rebara, grudne kosti, rascjepa jetre i druge teške povrede. Rolda su potom vezali, tako što ga je Zorić držao za noge, koje su Drljača i Krnetić vezali maramom – precizirano je u optužnici.

Dalje se navodi da je Krnetić potom uzeo kuhinjski nož sa crvenom drškom i prišao Roldu govoreći mu da će ga zaklati.

– Od toga je odustao i nož ostavio na sto. Uzeo ga je Zorić koji prišao Roldu, prislonio mu oštricu na vrat uz prijetnju da će ga zaklati. Od te namjere je i on odustao i ostavio nož. Potom je nož uzeo Drljača te šiljkom i oštricom noža ubo žrtvu u vrat, nanoseći mu ranu otvora tri centimetra s kanalom dubokim sedam centimetara – navodi se u optužnici.

Rold je na mjestu ostao mrtav usljed gušenja, gubitka veće količine krvi, uz krvarenje u lobanji i višestruki prelom rebara i grudne kosti.

Nakon zločina Drljača je upaljačem zapalio spužvu kreveta na kojem je ležalo tijelo. Usljed požara tjelo je bilo ugljenisano, a vatra se proširila na cijelu prostoriju i kuću.

Mučkim ubistvom Rolda nastavljena je crna sudbina ove porodice. U februaru 2015. godine na veoma brutalan način ubijen je njegov devetnaestogodišnji sin Aleksandar.

On je izboden u dvorištu Osnovne škole “Jovan Cvijić” u naselju Kočićev Venac u Banjaluci. Ubica Anđelo Marković izbo ga je najmanje deset puta nožem po cijelom tijelu i za to je osuđen na 16 godina zatvora.

Trebao biti na liječenju

Svi uhapšeni za brutalno ubistvo Rolda bili su poznati policiji odranije po brojnim krivičnim djelima. Uglavnom su hapšeni zbog djela vezanih za nakrotike.

Međutim, upravo ubica Drljača je bio hapšen jer je ranije pokušao ubiti svoju baku.

Optužen Drljača do sada je u više navrata osuđivan zbog različitih krivičnih djela.

Dva mjeseca prije ubistva Drljača je pravosnažno osuđen na psihijatrijsko liječenje, no umjesto u zdravstvenoj ustanovi, mladić je završio na ulici.

Osim obavezne mjere psihijatrijskog liječenje koja je postala pravosnažna dva mjeseca uoči ubistva, Drljaču je pravosnažno osuđivan i za pokušaj teške krađe i to četiri mjeseca zatvora.

Osim toga imao je i uslovno presudu na dvije godine, te za nanošenje tjelesnih povreda tri mjeseca zatvora, a uslovno na dvije godine.