Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Akcija u migrantskom centru

Detalji racije u Blažuju: Dvoje uhapšenih, 17 osoba će biti protjerano

sipa racija migranstki centar blazuj
Foto: N1/ Arhiva

U raciji su otkriveni i privremeno duzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena naprijed navedena krivična djela i to hladno oružje, kao i opojne droge heroin i marihuana.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u saradnji sa policijskim službenicima Granične policije Bosne i Hercegovine, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u Bosne i Hercegovine, Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, te Službom za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine i Obavještajno sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine, realizovali združenu kriminalističko-taktičku radnju „racija“ koja je izvedena na području šireg lokaliteta Privremenog prihvatnog centra Blažuj.

Slobode su lišena dva lica, porijeklom iz Libije i Maroka, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo „Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“ propisano Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine. Lica lišena slobode sprovedena su u prostorije SIPA-e, gdje je nad njima u toku kriminalistička obrada i ispitivanje u svojstvu osumnjičenog, saopćeno je iz SIPA-e.

Službu za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine je preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti privremeno zadržala 21 lice porijeklom iz Pakistana, Agfanistana i Maroka, te je nakon provođenja mjera i radnji iz nadležnosti Službe, za 17 lica utvrđeno da nezakonito borave na teritoriji Bosne i Hercegovine, te se mogu dovesti u vezu sa krijumčarenjem ljudi i drugim nezakonitim radnjama, zbog čega su im izrečene mjere protjerivanja sa teritorije Bosne i Hercegovine.

Navedena lica su smještena u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu, u cilju udaljenja sa teritorije Bosne i Hercegovine.

Racija je realizovana pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo u kojoj je izvršeno privremeno ograničenje slobode kretanja unutar Centra, pregled lica, stvari i prostorija u cilju pronalaska lica koja tu nelegalno borave kao i pronalaska nelegalnog naoružanja, narkotika, i drugih predmeta koji potiču iz krivičnih djela ili mogu poslužiti za ugrožavanje sigurnosti korisnika i uposlenika Centra, te identifikacija organizatora krivičnih djela „Organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata“ i krivičnim djelom „Krijumčarenje ljudi“, kao i drugih krivičnih djela.

U raciji su otkriveni i privremeno duzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena naprijed navedena krivična djela i to hladno oružje, kao i opojne droge heroin i marihuana, saopćeno je iz SIPA-e.