Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Detalji stravičnog napada: Starca zapalili i pustili da umre

napadaci na starca

Petorici uhapšenih , koji su iz automatskih pušaka pucali na policajce koji su u srijedu radili očevid nakon što je rano ujutro, oko 5.30 sati brutalno pretučen Uroš Stojanović (87) u svojoj kući u zaseoku Rosulje kod Lukavice, spočitava se još jedan zvjerski napad na drugog starca, Peru Lukića (80) iz Lopara, i to svega 12 sati kasnije.

Naime, čim je pao mrak, oko 17.30 sati upali su u kuću nesretnog Lukića te ga mučili i palili vatru na njemu tražeći da im otkrije gdje krije novac.

Razbojnici su 80-godišnjeg starca prvo vezali plahtom i tukli kablovima, nakon čega su palili odjeću na njemu te iz kuće odnijeli oko 1.000 maraka i mobitel. Na drugoj strani, u to vrijeme je njihovu prvu žrtvu, 87- godišnjeg Stojanovića, koji je bio vezan, pronašao prvi komšija i tako ga spasio od sigurne smrti.

starac napad lukavac

– Potraga za razbojnicima trajala je puna dva dana i u nju su bile uključene na stotine policajaca iz RS-a i Tuzlanskog kantona, ali i Granična policija BiH i pripadnici MUP-a Srbije. U potrazi je bio angažiran Helikopterski servis RS, pa čak i transporter Jedinice specijalne policije RS-a. Razbojnici su napokon “pali” u petak navečer u mjestu Irig kod Rume u Srbiji, a riječ je o braći Slaviši (27) i Zoranu Mihajloviću zvanom Kiza (23) iz Bijeljine, te njihovom sugrađaninu Iliji Ivanoviću (20), kao i Veliboru Tomiću (27) iz Lopara.

Pored njih, policija je na području Bijeljine uhapsila i Nihada Karića (26), osumnjičenog da je bio dio ove kriminalne skupine kao pomagač. Iako su istražitelji s njima dovodili u vezu i Dragana Đakovića s područja Lopara, utvrđeno je da za sada nema indicija da je sudjelovao u ovim kaznenim djelima, potvrdili su za press iz CJS Bijeljina, dodajući da su im za petama bili još od četvrtka, ali su ipak uspijevali uzmicati sve do konačnog hapšenja.

Sva petorica su od ranije poznata policiji, a za njima je bio raspisan veći broj tjeralica. Braća Mihajlović i njihov prijatelj Ilija Ivanović hapšeni su i prošle godine zbog provale u jednu trgovinu na području Vlasenice.

razbojnici

Foto: Press.rs

Samo mjesec dana kasnije, policija ponovno hvata braću Mihajlović zbog sumnje da su dva puta u okolici Petrova opljačkali trgovinu “Ozrenka”. Ubrzo nakon toga braća su se našla na slobodi i od tada im se gubi svaki trag, sve do sada.

– Četvorica razbojnika su, nakon što su pucali na policajce koji su obavljali očevid na imanju njihove prve žrtve, Uroša Stojanovića, kojemu su lomili kosti, pobjegli automobilom peugeot, koji su ostavili na području planine Ozren. Tu su se razdvojili. Braća Mihajlović su sklonište potražila u kući njihovog strica Save Mihajlovića zvanog Mačak u selu Stupari, koje je udaljeno nekih sat vremena od zaseoka Rosulje, dok su druga dvojica razbojnika pobjegla u smjeru Petrova. Istražitelji u petak imali su informaciju da je četvorka ponovno zajedno i da se kriju na području Bijeljine. Oni su se, međutim, u međuvremenu uspjeli prebaciti čamcem iz BiH u Srbiju, gdje su uskoro uhapšeni. Još nisu izručeni u BiH, već im je određeno zadržavanje u ekstradicijskom pritvoru, navode iz ovog centra