Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Detalji tragedije na Uni: Zimska jakna otežala borbu dječaka

una – potraga

Više od 50 pripadnika službi za spasavanje Specijalne jedinice MUP-a RS, te vatrogasaca, kao i spasilaca iz Hrvatske gorske službe spasavanja i danas je na području Novog Grada pretraživalo hladnu rijeku Unu, u koju je dan ranije upao trinaestogodišnji D.I., od kada mu se gubi svaki trag.

Nestao je kada se prevrnuo čamac u kome je bio s ujakom Kasimom Mujagićem (34) i njegovim prijateljem Sinišom Popovićem (26), ali još uvijek nije pronađen, pišu Nezavisne novine.

Njih trojica su, kako otkriva izvor “Nezavisnih”, bili u ribolovu, te u naselju Vidorija išli nizvodno gumenim čamcem, a koji se odjednom nasukao na granje u rijeci, te se nagnuo i oni su upali u vodu.

“Dvojica muškaraca uspjela su da se uhvate za granje, dok je dječaka odnijela vodena matica”, pojašnjava naš sagovornik.

Mujagić je potom uspio da dopliva blizu keja na rijeci, pa su ga izvukli uz pomoć konopca, a spasen je i Popović, dok je dječak nakon duže borbe sa rijekom potonuo blizu lokalnog mosta.

Dječaku su, kako saznaju “Nezavisne”, na ruci bili fiksatori jer ju je nedavno slomio dok je igrao fudbal, a borbu sa vodom, vjeruje se, otežala mu je i zimska jakna.

“Dvojica pripadnika Granične policije su trčala obalom kako bi mu pomogla i govorili mu da se uhvati za stub mosta, ali je on, nažalost, potonuo”, tvrde upućeni.

Nikola Rađenović, starješina lokalne Teritorijalne vatrogasne jedinice, rekao je juče da je potraga Unom za dječakom stigla do naselja Dobrljin, oko 25 kilometara nizvodno od grada.

Rađenović je naveo da su do Dobrljina čamcima stigli spasioci iz vatrogasnih službi iz Novog Grada i Prijedora. Prema njegovim riječima, druga spasilačka ekipa krenula je od Dobrljina dalje prema Kostajnici.

Nebojša Miljuš, komandir centrale Vatrogasne jedinice Prijedor, napomenuo je da je nezahvalno davati bilo kakve prognoze.

“Ima dosta uvučenih mjesta gdje bi tijelo moglo da se zadrži. U ovakvim uslovima, djetetu je bilo jako teško da se održava na površini. Na sebi je imao i zimsku jaknu, pa mu je vjerovatno bilo jako teško da pliva”, kaže je Miljuš.

Sretoje Vujanović, načelnik Sektora policije Policijske uprave Prijedor, rekao je da je potraga podijeljena u više zona.

“Radiće se dubinske pretrage, dok ćemo na ostalim zonama raditi vizuelni pregled. Uslovi nisu zadovoljavajući, jer je vodostaj Une visok, a rijeka je brza”, kaže Vujanović.

Potraga za maloljetnikom počela je u subotu popodne, a prekinuta je istog dana poslije 21 čas, jer više nije bilo uslova za boravak ekipa na vodi, pa je nastavljena juče. Poznanici i komšije nestalog dječaka kažu on živi sa bolesnom majkom koja ima još dvoje djece.

“Ovo je šok za sve nas, a pogotovo za njegovu majku koja je ostala sama s troje djece nakon smrti supruga. Ona ima astmu. Inače oni veoma teško žive, snalaze se kako znaju i umiju”, priča jedna mještanka.

una