Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Neredi na ulicama Barcelone, policija zapucala u znak upozorenja (VIDEO)

protesti barcelona

Hiljade prosvjednika s katalonskim zastavama izašli su danas na ulice Barcelone pošto je u Njemačkoj uhapšen bivši predsjednik Carles Puigdemont kojeg traži špansko pravosuđe.

Aktivisti su se na poziv radikalne separatističke grupe Odbori za odbranu Republike okupili na Rambli, poznatoj ulici u centru Barcelone, izvikujući “Sloboda političkim zatvorenicima” i “Puigdemont naš predsjednik”.

Uputili su se prema uredu Evropske komisije u katalonskoj prijestolnici. U jednom trenutku došlo je do naguravanja između prosvjednika i policije, a onda je situacija izmakla kontroli i policija je zapucala u znak upozorenja.

Trenutno nema više informacija o eventualnim ozlijeđenima, no ako je za suditi prema snimkama, moglo bi ih biti.

Njemačka policija je danas potvrdila da je uhapsila bivšeg katalonskog čelnika Carlesa Puigdemonta u sjevernoj saveznoj pokrajini Schleswig-Holsteinu na temelju evropskog uhidbenog naloga koji je izdala Španija.

Puigdemont se vraćao iz Finske gdje je prošle sedmice boravio na poziv finskog zastupnika. Prema riječima tog zastupnika on je u petak napustio Finsku u pravcu Belgije na “neutvrđeni način”. Finska policija je u subotu rekla kako je primila nalog iz Španije za njegovim hapšenjem no kako ne zna gdje se on nalazi.