Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Detalji stravične tragedije u betonari

tragedija silos nexe

Dvoje maloljetne djece koja su u nedjelju poginula u betonari “Nexe” nije se smjelo naći u krugu preduzeća, a njihov otac ih je uveo na svoju odgovornost.

Kazali su to jučer u ovom preduzeću, a povodom tragične pogibije dvoje mališana koji su upali u silos s pijeskom dok je njihov otac radio na pripremi betona, pišu Nezavisne novine.

Edin Forto, direktor betonare “Nexe”, kazao je kako mu je strašno žao zbog tragedije te kako će ovo preduzeće na svaki način pomoći unesrećenoj porodici.

“Ipak, niko nije mogao da zna šta će se desiti i da će doći do tragedije. Nažalost, desila se tragedija i mi ćemo pomoći porodici nastradale djece”, kazao je Forte.

Inače, dan poslije ovog incidenta iz Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu su rekli kako će o eventualnoj odgovornosti i procesuiranju odlučiti tek nakon što bude završena istraga u ovom slučaju, te da se do tada po ovom pitanju neće oglašavati.

Očekivalo se da povodom svega na teren izađe i Kantonalna inspekcija rada i zaštite na radu, ali to nisu uradili, jer, kako su kratko poručili, za to nisu dobili nalog od nadležnog tužioca.

Kako su jučer Nezavisnim novinama rekli poznanici porodice nastradale djece, njihov otac B.P. u betonari radi na poslovima operatera mašina i dispečera robe, a kobnog dana je sa suprugom i mališanima bio u Pionirskoj dolini, gdje su odmarali.

“Kolega iz betonare ga je pozvao da ga zamijeni kratko, jer on nije mogao, a trebalo je otpremiti beton kupcima. Žureći da obavi posao nije imao vremena da djecu i ženu vrati kući, već su svi otišli u krug firme. Djeca su se požalila da su gladna, a majka je otišla u trgovinu. Kad se vratila nije ih bilo, a ubrzo su shvatili da su djeca upala u silos, koji se koristi za pravljenje betona”, kazao je on.

Inače, stradali dječak imao je deset godina, a nesretna djevojčica samo pet.