BiH na EP u kajaku i kanuu na divljim vodama u Banjoj Luci predstavlja devet takmičara (FOTO)

kajak banja luka (4)

Evropsko prvenstvo za seniore u kajaku i kanuu na divljim vodama “Banjaluka – Vrbas 2015” počinje sutra, a juče su počeli zvanični trenizi takmičara, javlja Anadolu Agency (AA).

Snage na prvenstvu u Banjoj Luci, u kanjonu Tijesno odmjeriće 310 takmičara, članova 21 reprezentacije, a prema riječima Nikole Stankovića, direktora trke Evropskog prvenstva i sekretara kajak-kanu kluba “Vrbas – M:tel” u pitanju su pojedinačne i ekipne discipline spust i sprint, u muškoj i ženskoj konkurenciji, K1, C1, C2, te C1 i K1 žene.

kajak banja luka (10)

Nikola Stanković

Bosnu i Hercegovinu predstavljaće devet takmičara iz Banje Luke, Bihaća i Novog Grada, a najbrojni su reprezentacije Češke, Francuske i Velike Britanije.

Svečano otvaranje zakazano je za 3. jun u 20 časova u Vodenom parku “Aquana”, a pored svečanog defilea i predstavljanja učesnika, planiran je i nastup banjalučke “Rock Simfonije”

“Nakon toga, 4. juna počinje takmičarski dio, tačnije klasik spust disciplina od 10 časova, sledeća tri dana takođe su predviđena za takmičenja, a 6. juna je kruna cijelog takmičenja – noćno finale u pojedinačnoj sprint disciplini”, rekao je Stanković i dodao da su organizatori spremni i da je što se njih tiče takmičenje već počelo.

Kaže da je dio ekipa u Banjaluku stigao 29. maja i od tada treniraju, dok su ostali stigli kasnije. Svi takmičari su prema njegovim riječima oduševljeni Banjom Lukom i presrećni svaki put kad dođu.

Kao posebnu zanimljivost organizatori ističu zahtjev za nastup van konkurencije tri neevropske zemlje, Novog Zelanda, Južnoafričke Republike i Australije, čije ekipe se nalaze u Evropi na pripremama.

“Obzirom da je sledeće godine ovdje Svjetsko prvenstvo oni su izrazili želju da nastupe van konkurencije, da bi malo prošli stazu i da treniraju na Vrbasu, tako da još očekujemo potvrdu Evropske federacije da će im dozvoliti da nastupe van konkurencije”, istakao je Stanković.

On kaže da se prema dosadašnjim rezultatima očekuje da će Francuzi i Česi osvojiti najviše medalja.

“Prošle godine su Francuzi kod nas na juniorskom Evropskom prvenstvu osvojili ubjedljivo navjeći broj medalja, tako da mislim da će i ove godine da dominiraju”, kaže Stanković.

kajak banja luka (9)

Tomislav Crnković

Kada su u pitanju bh. takmičari, najviše nade polaže se u Darka Savića iz Banje Luke.

“On sigurno, da ne budem preoptimističan, može da očekuje jednu medalju. Trenutno je plasiran kao osmi na svjetskoj rang listi, olimpijac je, nakon ovog očekuje ga nastup u Bakuu u Azerbejdžanu na Evropskim olimpijskim igrama i mislim da je u dobroj formi i da svakako možemo od njega dobar rezultat da očekujemo”, naglasio je Stanković.

S obzirom da prošle sedmice nisu bili mogući treninzi na Vrbasu zbog kiše i previsokog nivoa rijeke organizatore smo pitali i šta će se desiti ako bude padala kiša, na šta su nam odgovorili da to ne može ugroziti prvenstvo, jer je zahvaljujući dobroj saradnji sa “Hidroelektranama na Vrbasu” dogovoren protok vode, bez obzira na vremenske uslove.

Tomislav Crnković, tehnički delegat Evropske kajakaške asocijacije koji je takođe stigao u Banjaluku kaže da je sve spremno za Evropsko prvenstvo i da se rješavaju sitni detalji.

“Sve što smo radili do sada je proba za Svjetsko prvenstvo koje je sledeće godine. To je organizacijska kruna i to će biti najveći izazov i do tada moramo napraviti i ukloniti sitne nedostatke, prvenstveno ono što se odnosi na stazu u kanjonu Tijesno. Nažalost, nakon obilnih poplava staza je potpuno devastirana, polako se sve vraća u normalu i vjerujem da će Grad Banja Luka i RS prepoznati prioritet ovog natjecanja ne samo u sportskom smislu, jer sport spaja i kulturu i turizam. Vjerujem de će sledeće godine biti sve na maksimumu sa stazom uz rijeku sa tribinama i ostalim što treba”, rekao je Crnković.

On je dodao da pošto iza sebe ima bogato iskustvo u organizaciji i pomaganju organizatorima, može reći “da nigdje nema ovakvih ljudi kao ovdje”.

“Ipak mi na neki način, kada nešto radimo, radimo ne 100 posto nego i puno više tako da na taj način kompenziramo onaj neki manjak što se tiče finansijskog i materijalnog”, dodao je Crnković.

Sljedeće godine na Svjetskom prvenstvu u kajaku i kanuu u Banjoj Luc očekuje se oko 900 takmičara iz cijelog svijeta.

“Ovo je olimpiski sport, mnogo su ozbiljni i sportisti i nacionalni timovi koji dolaze”, rekao je Stanković.

On se nada da će do sljedeće godine u potpunosti sanirati i napraviti stazu prema uslovima Svjetske i Evropske kajakaške federacije.