Pred nama su “paklene” vrućine, meteorolozi poručuju: Došlo nam je ljeto

BiH

rashladjivanje

U cijeloj Bosni i Hercegovini počinju prave ljetne temperature koje će danas u poslijepodnevnim satima na jugu države prelaziti i 35 stepeni Celzija.

Klimatolozi domaćih i svjetskih meteoroloških postaja upozoravaju kako je pred nama izrazito topla sedmica koj je ujedno i prekretnica kada je u pitanju stabilizacija temperatura i konačan prelazak na ljetne temperature.

[pull_quote_left]Najtoplije vrijeme očekuje se idućeg vikenda, iza kojega će uslijediti dodatno zatopljenje[/pull_quote_left]

U Hercegovini će danas i sutra biti zabilježene jutarnje temperature od 15 do 20 stepeni, dok će se dnevne kretati tokom cijele sedmice od 29 do 35 stepeni.

Najtoplije vrijeme očekuje se idućeg vikenda, iza kojega će uslijediti dodatno zatopljenje.

Jedino što bih moglo poremetiti lijepo vrijeme jest mjestimična naoblaka u poslijepodnevnim satima koja bi u više predjele mogla donijeti i kratkotrajne pljuskove.

I u Bosni će tijekom cijele sedmice biti izrazito sunčano vrijeme s visokim temperaturama koje će se u jutarnjim satima kretati od 8 do 14 stepeni, a u dnevnim i do 32 stepena.

– U idućim danima bit će vruće s kratkotrajnim pljuskovima. Neće biti većih oborina. Jutra će biti topla, tokom dana vruće. Došlo nam je ljeto, rekao je za medije Damir Šantić iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Ono što je poznato za sada jest da će u junu, kada je u pitanju Hercegovina, biti tek nekoliko kišnih dana i to sredinom i krajem mjeseca. U Bosni će biti nešto više kišnih dana, ali mnogo manje od prosjeka za ovaj mjesec.

Prema podacima AccuWeather.com, cijeli juni bit će topao i sunčan s povremenim kratkotrajnim pljuskovima.

Kada su u pitanju prognoze za ljeto, klimatolozi se po ovom pitanju ne slažu. Dok u Hrvatskoj tvrde kako je pred nama jedno od najtoplijih ljeta kada će se bilježiti rekordno visoke temperature, iz susjedne Srbije tvrde da je pred nama prosječno ljeto bez velikih razdoblja s ekstremno visokim temperaturama. U BiH se još ne usuđuju prognozirati ljetne mjesece jer, kako su kazali bezbroj puta, u vrijeme stalnih klimatskih promjena nije moguće tačno reći što nas to čeka za 20 dana, a kamoli za dva mjeseca.