Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Detalji ubistva lovca kod Bihaća: Nišanio vepra pa u glavu pogodio prijatelja

potraga suma
Foto: Ilustracija

Misleći da je ispred njega divlja svinja, 24-godišnji Elmin Felić je u utorak oko 22.30 sati pritisnuo okidač karabina s optičkim nišanom. Međutim, ispaljeni hitac je pogodio u glavu njegovog tridesetšestogodišnjeg prijatelja Rasima Smajića, koji se srušio na tlo na lokalitetu Bugara kod Bihaća.

Felić je, vidjevši šta je uradio, odmah mobitelom pozvao svog oca, koji je potom nazvao lovočuvara tog područja iz sela Velika Gata. Oko 23 sata obaviještena je i policija u Bihaću, te je patrola izašla na mjesto događaja. Pripadnici policije su potom osigurali područje. Pošto se radi o dosta nepristupačnom terenu, uviđaj je započet u srijedu pod nadzorom dežurnog tužioca, piše Oslobođenje.

Inače, Felić i Smajić su članovi Lovačke organizacije Bihać i znali su da je u ovom periodu obustava lova na ovom području. Međutim, Felić ima ovce na području Bugara i tamo je svakodnevno boravio. Tako je i uočio da se u plantaže zobi često uvlače divlje svinje i uništavaju zasade.

U utorak je pozvao prijatelja da odstrijele po nekog vepra i otjeraju divlje svinje. Razdvojili su se, a Smajić mu je navečer prišao iz smjera iz kojeg se Felić nije nadao. Da bude još gora stvar, Felić je posudio lovačko oružje od prijatelja koji boravi u Austriji, te je i njega tako uvalio u probleme…

“Kad su redovne lovne aktivnosti, mnogo je sve organizovanije i teže dolazi do kritičnih situacija. Međutim, krivolovcima su, često napeti živci i na prvu se puca, što dovodi i do tragedija. Ovo je treća smrt lovca za mjesec dana u BiH”, ističe Gavrilo Softić, predsjednik Lovačke organizacije Bihać.

Treći slučaj u mjesec dana: Još jedno ubistvo tokom lova u BiH