Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Detalji ubistva Miroslava Lazarevića

bmw-lazarevic

Miroslav Lazarević (32) izrešetan je jučer oko dva sata u svom Golfu 7 u Beogradskoj ulici u Istočnom Sarajevu. Vozilo je bilo kompletno izbušeno hicima, a počinioci su u Lazarevića u sačekuši ispraznili cijeli okvir iz “kalašnjikova” u blizini njegove kuće. Žrtva je strahovitim povredama podlegla na licu mjesta.

lazarevic-ubistvo33

Istražitelji su tragali za BMW-om X5 bez registarskih oznaka kojim su počinioci pobjegli, a o svemu je obaviještena i policija MUP-a Kantona Sarajevo.

Počinioci su, nakon što su prešli entitetsku granicu, BMW dovezli u Aleju lipa do broja 47, gdje su ga zapalili. Na zadnjem sjedištu vozila ostavili su automatsku pušku te još jedan okvir koji je bio pun metaka. Auto je brzo buknuo te su od toplote aktivirani meci, koji su oštetili nekoliko prozora, piše Dnevni avaz.

Stanari su pozvali policiju te su brojne patrole pohitale ka licu mjesta, a potom se dale u potragu za počiniocima koji su pješice bježali.

U potjeri su učestvovali interventni vodovi PU Centar i PU Novo Sarajevo. Policajci iz centra oko 2.30 sati u ulici Džemala Bijedića uočili su jednog od osumnjičenih, ali je on pretrčao dvadesetak metara te je ušao u zonu odgovornosti PU Novo Sarajevo, gdje su ga uhapsili. On je trčeći odbacivao dijelove odjeće, jer je opis glasio da se traži mlađi muškarac u crnoj jakni i crnoj trenirci. Kako saznajemo od izvora bliskog istrazi, osumnjičeni je bježao samo u gaćama, a na nogama je imao tene. Kada je uhapšen, policajci su utvrdili da se radi o Aleksandru Bulatoviću (30) iz Istočnog Sarajeva, koji je policiji poznat odranije.

Drugi osumnjičeni je sustignut i uhapšen oko 2.35 sati u ulici Nedima Filipovića do broja 6, a radi se o Saši Vidoviću (34) iz Bijeljine, koji je pripadnik opasne automafijaške grupe iz ovog grada. Više puta je hapšen zbog raznih krivičnih djela u Srbiji i u BiH.

O svemu je obaviješten dežurni tužilac sarajevskog tužilaštva, koji je naložio da osumnjičeni budu predati pripadnicima CJB Istočno Sarajevo. Oni su tokom dana prebačeni u Banju Luku, gdje su saslušani, a terete se za krivično djelo teškog ubistva. MUP RS u međuvremenu je priveo još nekoliko osoba za koje se sumnje da su umiješane u pripremanje ove likvidacije.

Ubijeni Miroslav Lazarević važio je za osobu iz kriminalnog miljea iz Istočnog Sarajeva, a u oktobru 2009. godine osuđen je na tri mjeseca zatvora i novčanu kaznu od 5.000 maraka jer je kao član automafije od Vilima Karlovića iznudio 2.000 eura za povrat Mercedesa, vlasništvo Ministarstva odbrane BiH, koji je ukraden u Sarajevu. Grupa je otkrivena u akciji Specijalnog tužilaštva RS 2007., a Lazarević je tada izbjegao hapšenje i dvije i po godine bio u bijegu. Tužilaštvu se predao u oktobru 2009. godine i presuda mu je izrečena nakon što je sklopio sporazum o priznanju krivice.

Član iste kriminalne grupe bio je i njegov pokojni brat Savo Lazarević, koji je osuđen na tri godine zatvora. Savo je pod sumnjivim okolnostima preminuo u maju 2009. Pronađen je mrtav u terencu iznad hotela “Turist” na Palama, s pištoljem u desnoj ruci i prostrelnom ranom na glavi. Iako se spekuliralo da je ubijen, slučaj je zaključen kao samoubistvo.

Obojica su sinovi biznismena Stjepana Brace Lazarević, koji je ranjen u martu 2006. godine dok je, u restoranu “Ribnjak” u naselju Toplik, sjedio s kumom Ratomirom Ratom Spaićem (49), koji je tada likvidiran. U pucnjavi su povrijeđeni novinarka BHT 1 Svjetlana Topalić i supruga vlasnika restorana Zorica Jovančić.