Djeca uposlenika imaju prednost pri zapošljavanju u “Elektroprivredi”

Dzananovic

Prema dijelu iskaza pročitanog na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima, svjedok sarajevskog Kantonalnog tužilaštva kazao je istražiteljima da je njegova veza bio načelnik Trnova Ibro Berilo, koji je razgovarao sa Esedom Džananovićem i “sredio” potvrdu o radnom iskustvu.

Amra Leventa je rekla da se u “Elektrodistribuciju” zaposlila nakon što joj dva puta nisu produženi ugovori u privatnim firmama kada je zatrudnila. Njene prijave za posao u “Elektroprivredi” predavao je muž, koji radi u Vladi Federacije BiH, kazala je Leventa i dodala da ne poznaje Džananovića i da s njim nije razgovarala o zapošljavanju, piše detektor.ba.

“Prvi put ga vidim, kao i sve ostale”, izjavila je Leventa i dodala da i njen brat radi u “Elektroprivredi”.

Svjedok Tužilaštva Ajdin Hamza rekao je da Džananovića poznaje “desetak” godina.

“Preporukom sam došao kod gospodina da mu popravim bojler”, kazao je Hamza i na pitanja tužiteljice Bojane Jolović odgovorio je da je dva puta sa Džananovićem razgovarao o zapošljavanju u “Elektroprivredi”.

“Prvi put sam ga zvao, a drugi put smo se sreli”, rekao je Hamza.

Hamza je kazao da je u “Elektrodistribuciji” radio kao pripravnik šest mjeseci, nakon čega je bio na birou manje od godinu dana, kada je ponovo počeo raditi u ovoj firmi kao elektromonter.

Na pitanja tužiteljice, Hamza je rekao da je njegovu prijavu za posao predao otac i da su ga iz “Elektrodistribucije” zvali jer prijava nije bila potpisana.

“Ispade da je nepotpisana bila. Neko iz ‘Elektrodistribucije’ je potpisao za mene”, kazao je Hamza.

Tužiteljice Jolović i Nermina Kulenović su tokom ispitivanja rekle da se izjave koje su svjedoci dali tokom istrage ne slažu sa izjavama na sudu. Kod Hamze se nisu slagali datumi i spisak dokumentacije koju je predavao.

“Nije baš ovako kao u zapisniku”, izjavio je Hamza.

Zijad Durmo je rekao da je na njega i Hamzu vršen pritisak prilikom ispitivanja tužilaca.

“Veliki pritisak je vršen na nas. Momak koji nas je ispitivao prijetio je da ćemo ostati zatvoreni. Unosio mi se u facu”, kazao je Durmo, koji se nije mogao sjetiti imena istražitelja.

On je dodao da ga niko nije natjerao da potpiše zapisnik o saslušanju, ali da je “bio preplašen i nije znao šta potpisuje”.

Tužiteljica Kulenović pročitala je dio Durminog iskaza Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

“Moja veza je bio načelnik Ibro Berilo. Zvao sam ga da mi pomogne. Bio je moj direktor. Razgovarali smo i rekao je da će razgovarati sa Džananovićem i da će uraditi sve da me zaposli u ‘Elektrodistribuciji’”, dio je izjave svjedoka koji je pročitala tužiteljica Kulenović.

Ona je pročitala još jedan dio iskaza, u kojem se navodi kako je Durmo kazao da u “BS Telecomu” nije volontirao i da je tu potvrdu “sredio” uz pomoć Berila, koji je bio direktor škole u vrijeme kada je Durmo volontirao u Sedmoj osnovnoj školi u sarajevskom naselju Blažuj.

“Nazvao sam Berila i rekao da imam problem jer nisam radio kao elektromonter. Berilo je rekao da će mi srediti”, dio je Durmine izjave.

Sutkinja Tanja Curović zabranila je tužiteljicama da Durmu ispituju o razlikama u iskazima o radnom iskustvu u firmi “BS Telecom Solutions” jer bi na taj način sebe mogao izložiti krivičnoj odgovornosti.

Svjedok je na današnjem suđenju izjavio da nije razgovarao s Berilom i da je “to možda otac radio”. Otac u “Elektroprivredi” radi duže od 20 godina, kazao je svjedok i dodao da “svi znaju” procedure zapošljavanja u “Elektroprivredi” i da “djeca uposlenika imaju prednost pri zapošljavanju”.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti Amira Zukića, Safeta Bibića, Nedžada i Senada Traku, Ramiza Karavdića, Eseda Džananovića i Asima Sarajlića.

Zukić i Bibić se, prema navodima Tužilaštva, terete da su u toku 2016. organizovali grupu, kojoj su se pridružili Senad i Nedžad Trako, kao i Karavdić, te su pronalazili osobe koje su bile spremne da daju novac za zaposlenje u “Elektroprivredi BiH”. Nakon toga je, prema optužnici Tužilaštva, koristeći svoj uticaj preko Džananovića, Zukić realizovao nezakonita zapošljavanja u “Elektroprivredi”.

Suđenje se nastavlja 23. aprila.