Almedina Porča i Nađa Lutvikadić-Fočo dobitnice PRO PR priznanja za 2018.

pro pr

‘Povezivanje u pokretu’ moto je po kojim je održana 16. Međunarodna PRO PR konferencija koja je ove godine na Zlatiboru okupila više od 200 učesnika i predavača, ne samo iz regije, nego i zemalja kao što su Južnoafrička Republika, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Italija, Rusija…Nova saznanja o komunikacijama i odnosima s javnošću i razmijena bogatih iskustava svih učesnika samo su dio programa konferencije čija je kruna bila dodjela PRO PR priznanja onima koje je struka proglasila najboljim.

PRO PR priznanje nagrađuje pojedince koji svojim radom doprinose boljoj percepciji i pozicioniranju profesije odnosa s javnošću na lokalnom i globalnom nivou, a ovogodišnje dobitnice ovog prestižnog priznanja iz BiH su Almedina Porča, šefica Odsjeka za odnose s javnošću u Općini Stari Grad i Nađa Lutvikadić-Fočo, PR menadžerica u BH Telecomu.

– Komunikacija s javnošću unutar javne uprave mnogo se razlikuje od onoga što radi privatni sektor i zato je ja doživljavam kao svojevrstan izazov. Da biste dobro radili ovaj posao u javnoj upravi morate prije svega imati podršku i razumijevanje rukovodioca organa uprave. Nasreću, od prvog dana kada smo počeli razvijati komunikacijske kanale u Općini Stari Grad imali smo punu podršku načelnika Ibrahima Hadžibajrića i saradnju kolega iz drugih službi i zato smo danas tu gdje jesmo.

Almedina Porča: Općina Stari Grad ide u korak s vremenom

Neizmjerno sam sretna što je naš rad prepoznat i što prelazi granice jedne lokalne samouprave, pa čak i države i zato se zahvaljujem organizatorima PRO PR konferencije i onima koji su me nominovali – izjavila je Almedina Porča. Dodaje da su oni po mnogočemu netipična jednica lokalne samouprave koja je nadrasla tradicionalne komunikacijske kanale, te sve više sa građanima komunicira putem društvenih mreža.

„Pored tradicionalnih kanala, strategiju smo usmjerili ka socijalnim mrežama, na FB imamo milionske preglede, radimo live, a odnedavno i Instagram story-je, što je, priznat ćete, pomalno neočekivano i netipično za jednu Općinu – ali, mi idemo ukorak s vremenom.“ – Ova PR nagrada je veoma značajna jer promovira individualce i PR struku u regionu. U današnje vrijeme važno je shvatiti ulogu PR profesionalaca u svim industrijama kojih naša zemlja, zaista, ima. Ponosna sam što je prepoznat moj dugogodišnji angažman u korporativnim komunikacijama u BH Telecomu i zahvaljujem svima koji su bili moja podrška u razvoju i napredovanju karijere, izjavila je Nađa Lutvikadić-Fočo. Dodala je da u ovoj kompaniji stavljaju akcenat na promociju društveno-odgovornih aktivnosti.

„ CSR je koncept u okviru kojeg naša kompanija pokazuje opredijeljenost za ulaganje u društvo kroz podršku sportistima, kulturi, društvenim događajima i na to smo veoma ponosni.

“Ono što PRO PR priznanja čini drugačijim od ostalih je činjenica da se dodjeljuju pojedincima, za njihov doprinos razvoju struke odnosa s javnošću, a ne za projekte ili agencijama i kompanijama kako je to najčešće slučaj. Da bi neko dobio dobio PRO PR Award njegov rad mora prepoznati i ocijeniti struka – neko od ranijih laureata, predložiti ga, a potom svaki kandidat prođe stroge provjere njegovog ličnog rada i doprinosa prije nego što Organizacioni odbor odluči uručiti mu ovo prestižno priznanje.

Nađa Lutvikadić-Fočo: BH Telecom akcent stavlja na promociju društveno-odgovornih aktivnosti

Idejni tvorac i pokretačka snaga PRO PR konferencije je Danijel Koletić, direktor Apriori komunikacija koji organizuju ovu konferenciju, a koji kaže da PRO PR ima posebno mjesto u njegovom životu.

-Zahvaljujući brojnim kolegicama i kolegama ova priča povezivanja u pokretu već 16 godina zaredom stvara nove vrijednosti svima koji žele biti uz lidere u komunikacijama iz cijelog svijeta koje povezujemo. Mnogi nose uspomene novih poznanstava, prijateljstva, ljubavi, zaruka i brakova sa PRO PR konferencija. Za mene je konferencija uspješna ukoliko se konektujete s nekim ili nečim, naučite nešto novo i produbite dinamiku razmišljanja u svijetu PR-a – rekao je Koletić.

PRO PR 2019. održat će se u Crikvenici, u Republici Hrvatskoj, a organizatori najavljuju da su već počeli sa pripremama kako bi i sljedeća konferencija opravdala očekivanja i okupila najveće stručnjake iz oblasti komunikacija.