Djed ubijenog dječaka Smaje Ćesira nije dočekao svoju kaznu

emir lipa

Jedan od zlostavljača troipogodišnjeg dječaka Smaje Ćesira, koji je u februaru 2014. umro od posljedica premlaćivanja, nije dočekao svoju kaznu. Riječ je o dječakovom djedu Emiru Lipi, koji je umro ne dočekavši presudu Vrhovnog suda Federacije BiH.

Informaciju o smrti Emira Lipe potvrdio je sudija Kantonalnog suda u Sarajevu Jasenko Ružić, koji je vodio prvostepeni postupak u predmetu protiv Smajinih ubica.

Kako javlja Dnevni avaz, Emir Lipa je umro prošle godine, nekoliko mjeseci poslije ponovljenog suđenja.

Poznato je da su glavni zlostavljači i ubice malog Smaje njegova majka Ena Lipa i očuh Salih Arnautović, koji se nalaze na izdržavanju kazne zatvora od po 40 godina.

Vrhovni sud je, nakon potvrđivanja ove kazne majci i očuhu, ukinuo prvu presudu u dijelu kojim su njih dvoje te nana Munira i djed Emir Lipa optuženi za druga krivična djela.

Još se, naime, čeka odluka Vrhovnog suda FBiH o ukidanju ili potvrđivanju presude od aprila prošle godine, kojom su dječakovi majka Ena Lipa i njen nevjenčani suprug Salih Arnautović, nakon ponovljenog postupka, osuđeni na još ukupno 12 i po godina zatvora.

Kazna im je izrečena zbog nasilja u porodici, nanošenja lakših i težih povreda te zbog zapuštanja i zlostavljanja djeteta.

Emir i Munira Lipa, koji su se branili sa slobode, tada su bili osuđeni su na po dvije i po godine zatvora za nasilje u porodici i nanošenje lakših povreda.