Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sumnja u trgovinu ljudima

Djevojka koja je oteta u Mostaru prosila s bebom u Banjoj Luci: “Bila je u paničnom strahu”

prosjacjenje

Nadležne službe u Mostaru nisu imale informaciju o prijavi koju je zbog otmice podnijela majka nesretne maloljetnice. Međutim, tek tada dolazi do zapleta u čitavom slučaju

Banjalučka policija i Centar za socijalni rad istražuju šokantne navode o teškom kaznenom djelu trgovine ljudima i djecom u BiH, a u fokusu istrage je maloljetna djevojka koja je otkrivena da prosi s bebom u Banjoj Luci, saznaje Srpskainfo.

Izvor iz istrage otkrio je da je majka maloljetnice još prije dvije godine prijavila otmicu svoje kćerke policiji na području Mostara, ali da nadležne službe nisu marile za ovu prijavu, niti se znalo za ovaj slučaj, sve dok nesretnu ženu na telefon nisu pozvala službenici Centra za socijalni rad iz Banje Luke.

– Sedamnaestogodišnja djevojka sa četveromjesečnom bebom pronađena je da prosi na ulici u Banjoj Luci i u skladu sa zakonom provedena je dalja procedura tokom koje je utvrđeno da je maloljetnica iz Mostara. Obaviješten je kantonalni Centar za socijalni rad u Mostaru koji je odgovorio da je djevojka u vanbračnoj zajednici, te da se obavijesti njezin suprug – objasnio je izvor iz istrage.

Nadležne službe u Mostaru nisu imale informaciju o prijavi koju je zbog otmice podnijela majka nesretne maloljetnice. Međutim, tek tada dolazi do zapleta u čitavom slučaju.

– Suprug djevojke došao je u pratnji svog oca, a maloljetnica je bila u paničnom strahu prilikom predaje, što je prvi primjetio socijalni radnik koji je odmah sve prijavio svojim suradnicima. Međutim ni to nije spriječilo da se djevojka preda vanbračnom suprugu s kojim je otišla kući- objasnio je izvor Srpskainfo.

Nakon informacije da je maloljetnica bila u paničnom strahu prilikom kontakta sa izvanbračnim suprugom, Centar za socijalni rad u Banjaluci odlučio je da osobno provjeri o čemu se zapravo radi. Maloljetnica je prilikom davanja prve izjave nadležnima dala telefon svoje majke u Mostaru, što je socijalnim radnicima omogućilo da sklope mozaik šokantnog slučaja.

– Ubrzo je kontaktirana majka djevojke u Mostaru i tada je uslijedio šok. Majka je ispričala da već dvije godine nema ni traga ni glasa od njene kćerke, da je ona oteta iz obiteljskog doma, te da je slučaj prijavljen lokalnoj policiji u Mostaru, ali da nema nikakvih informacija – objasnio je izvor iz istrage.

Nakon ove informacije sve službe u Banjaluci su dignute na noge, a uz asistenciju pripadnika Policijske uprave Banja Luka maloljetnica i beba su bez većih problema izuzete i odmah smještene u Sigurnu kuću Foruma solidarnosti za žrtve trgovine ljudima u Doboj- Istoku.

– Zbog sumnje da se radi o žrtvama trgovine ljudima unutar granica BiH, moralo se reagirati brzo, pa je djevojka smještena u Sigurnu kuću kojom rukovodi NVO- naveo je izvor iz istrage.

Međutim, tada dolazi do novog zapleta jer nadležni centar za socijalni rad sa sjedištem u Federaciji BiH nije želio postaviti staratelja maloljetnici, pravdajući to činjenicom da je djevojka u vanbračnoj zajednici?!

– Ovo se moralo uraditi kako bi maloljetnica i njena beba ostale u Sigurnoj kući, jer bez staratelja po zakonu ne može ni boraviti u ovom objektu, objasnio je izvor Srpskainfo.

Tek nakon dodatne intervencije socijalnih radnika iz Banje Luke, postavljen je staratelj maloljetnici i ona i beba su danas smještene u ovoj ustanovi.

Predana socijalnim radnicima

Iz Policijske uprave Banja Luka potvrdili su da su tokom realizacije “zaustavimo prosjačenje” u toku realizacije zatekli maloljetnu žensku osobu, a koje po saznanjima ima dijete starosti oko 4 mjeseca.

– Pozvana je u Policijsku stanicu Banja Luka Centar, gdje je nakon kompletiranja podataka predana radnicima Centra za socijalni rad Banja Luka, na dalji rad i postupanje. O daljim postupanjima i provedenim aktivnostima CSR po konkretnom slučaju, ova Policijska uprava nije obaviještena – naveli su iz Policijske uprave Banja Luka.