Kako se u bh. gradovima proizvode kanabis i metamfetamini

marihuana-800×445

Nekada su se opojne droge proizvodile isključivo na izolovanim lokacijama, daleko od gradskih sredina, no kako saznajemo u Federalnoj upravi policije (FUP), manje laboratorije u proteklom su periodu pronađene i u užim gradskim sredinama.

„Policijski službenici su u prethodnom periodu pronašli više laboratorija na području FBiH kao i materija koje su pod posebnim nadzorom odnosno na listi su prekursora, te se mogu koristiti u ilegalnoj proivodnji opojnih droga“, naveli su za Fokus.ba iz FUP-a.

Pronađeni su većinom laboratoriji namjenjeni za proizvodnju opojne droge Cannabis Sativa L, i to dvije veće na području USK i ZHK, te više manjih na području drugih kantona.

Riječ je o laboratorijima za hidroponski uzgoj droge koji su bili smješteni na osamljenim djelovima prigradskih naselja, a bili su opremljeni transformatorima, uređajima za navodnjavanje, UV lampama, rashladnim uređajima itd., što je zaplijenjeno od strane policijskih službenika, kao i veća količina opojne droge.

Kako saznajemo, pronađeni su i manji laboratoriji u kojima se nalazila ista oprema a koji su u većini slučajeva bili smješteni u privatnim objektima u gradskim sredinama.

No, Cannabis Sativa L se i dalje najčešće uzgaja kultivisanjem na plantažama koje su smještene na nepristupačnim i nenaseljenim područjima.

„Policijski službenici FUP-a su u prethodnom periodu pronašli više plantaža na kojima su zaplijenjene velike količine opojne droge a najeklatantniji primjer je plantaža pronađena 2011. godine u parku prirode Hutovo Blato kojom prilikom je zaplijenjeno cca 720 stabljika Cannabisa Sative L. Visine stabljika kretale su se od 150 do 300 cm“, istakli su iz FUP-a.

FUP je u julu 2018. godine na području Kantona Sarajevo u sklopu operativne akcije Duga, pronašao i laboratoriju za proizvodnju sintetičke opojne droge metamfetamin i amfetamin.

„U navedenom laboratoriju je pronađena i mašina za tabletiranje, metalni nastavci sa žigom i drugi predmeti, koji su korišteni za proizvodnju i stavljanje u promet opojne droge. Također je pronađeno i oduzeto cca 5.300 komada tableta extazi i cca dva kilograma opojne droge metamfetamin, cca jedan kilogram opojne droge amfetamin, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode  u vezu sa predmetnim krivičnim djelom. Policijski službenici ove Uprave su u ranijem periodu zaplijenili približno 34 tone prekursora anhidrida sirćetne kiseline kojom prilikom je spriječeno njeno korištenje za proizvodnju opojne droge heroin“, naveli su iz FUP-a.

Policijske snage u Republici Srpskoj (RS) također su u proteklom periodu pronašle veće količine zasada koji mogu biti korišteni za proizvodnju opojnih droga.

U toku 2016. i 2017. godine na području ovog entiteta sprovedene su akcije Plantaža 2016 i Plantaža 2017 koje su imale za cilj suzbijanje nedozvoljenog uzgoja biljaka iz kojih se preradom može dobiti opojna droga. Otkriveno je 85 ilegalnih zasada.

„Od 85 ilegalnih zasada, dva su pronađena u laboratorijskim uslovima uzgoja, deset u zatvorenim prostorijama i 71 na otvorenoj lokaciji. U navedenom periodu, ukupno je pronađeno i oduzeto 3.029 stabljika indijske konoplje, oko jedan kilogram sjemena indijske konoplje i 94 kilograma suve biljne materije indijske konoplje, naveli su za Fokus.ba iz MUP-a RS.