Droga zaplijenjena prije deset godina u Sarajevu spaljena tek sada

gacko5

Postupajući po naredbi Općinskog suda u Sarajevu, Komisija za uništavanje opojnih droga pri Vijeću Ministara BiH izvršila je pregled i pripremu droge koja je oduzeta u 573 krivična predmeta vođena pred ovim sudom.

Radi se o velikoj količini droge koja je više godina čekala na postupanje nadležne Komisije.

Janja Jovanović, predsjednica Općinskog suda u Sarajevu, izjavila je kako je ovom akcijom riješen veliki problem gomilanja droge oduzete u krivičnim postupcima.

droga

– Sudski kapaciteti za deponovanje i čuvanje oduzete droge su veoma ograničeni zbog čega smo više puta urgirali za hitnost u postupanju. U pitanju je droga koja je oduzeta pravosnažnim sudskim odlukama i gdje je donesena naredba za uništenje. Tek s realizacijom naredbi ovi predmeti se mogu smatrati potpuno završenim. Ako uzmemo u obzir da se radi o 573 predmeta, neki stariji i preko deset godina, jasno je koliko su naši kapaciteti bili opterećeni – izjavila je Jovanović.

Realizacija radnji iz naredbe suda za uništavanje oduzete opojne droge povjerena je Komisiji za uništavanje opojnih droga dok je mjeru sigurnosti prijevoza i obezbjeđenja od mjesta deponovanja do mjesta uništavanja droge, kao i mjeru sigurnosti mjesta uništenja oduzetih opojnih droga provela, Državna agencija za istragu i zaštitu (SIPA).

Uništavanje droge je izvršeno u Termoelektrani Gacko, saopćeno je iz Pres službe Općinskog suda u Sarajevu.