Ubica Mirze Raščića ostaje u pritvoru, još se ne zna čiji je pištolj koristio

izudin tahirovic ubistvo

Izudinu Tahiroviću (26), osumnjičenom da je sredinom aprila ubio Mirzu Raščića (26) u prostorijama Udruženja navijača FK Željezničar koje se nalaze na stadionu Grbavica, Kantonalni sud u Sarajevu produžio je pritvor za još dva mjeseca.

Tahirović će tako, rješenjem Suda, u pritvoru ostati do 15. jula, dok Tužilaštvo i dalje, kako doznajemo, provodi intenzivnu istragu te i dalje saslušava svjedoke i čeka nalaze vještačenja.

[pull_quote_right]Raščić je nakon pucnjave prevezen u bolnicu na Koševu, ali je na putu do bolnice preminuo[/pull_quote_right]

Tahirovićeva odbrana je, na ročištu na kojem se raspravljalo o produženju pritvora, navela da osumnjičeni nije imao namjeru ubiti Raščića, već da je u pitanju bila nužna odbrana.

Tokom ročišta moglo se također čuti kako još nije utvrđeno ko je vlasnik pištolja kojim je ubijen Raščić.

Podsjećamo, Tahirović je nakon hapšenja u Tužilaštvu izjavio da nije želio usmrtiti Raščića, zbog čega je izrazio i žaljenje, te da je u odbrani nasumice ispalio nekoliko hitaca.
Ubistvu je, kako se moglo čuti, prethodila tučnjava između Tahirovića s jedne, te Amara Zulića i još dvije osobe s druge strane.

Raščić je 16. aprila u prostorijama Udruženja primao uplate za organiziranje gostovanja navijača Želje na utakmici u Vitezu.

[pull_quote_center]Početkom maja nepoznata osoba je aktivirala bombu u dvorištu kuće koju Tahirović koristi[/pull_quote_center]

Brojne su se verzije nakon ubistva mogle čuti o tome šta je zapravo bio povod fizičkog sukoba koji je prethodio ubistvu. Nekoliko dana kasnije navijačka grupa je dala saopćenje u kojem stoji da su se Amar Zulić i Izudin Tahirović potukli zbog neposrednih optužbi za postavljanje bombe dan ranije na sjevernoj tribini stadiona Grbavica.

Zulić je navodno reagirao prema Tahiroviću nasilno, zbog usmene optužbe da je bomba postavljena na račun Tahirovića, da se uplete policija u to djelo.

mirza rascic

“Prisutni navijači su spriječili Zulića da pretuče Tahirovića, koji se nakon toga udaljio s mjesta tučnjave, ali se vratio u prostoriju nakon odlaska Zulića tražeći zub, a Raščić mu je pomogao da ga nađe. Cijelo vrijeme ove tučnjave Raščić je sjedio za radnim stolom, osim onog trenutka kad je pomogao Tahiroviću da nađe zub. Samo nekoliko minuta poslije odlaska Zulića, i nađenog zuba, Tahirović se udaljio i vratio s pištoljem i mučki i hladnokrvno ciljao prema Raščiću“, saopćili su tada iz Udruženja navijača.

Raščić je nakon pucnjave prevezen u bolnicu na Koševu, ali je na putu do bolnice preminuo.

Bomba u dvorištu ubice

Početkom maja nepoznata osoba je aktivirala bombu u dvorištu kuće koju Tahirović koristi u Ulici Rušida Prgude na broju 27 u sarajevskom naselju Breka, a ozlijeđenih nije bilo. Policija nije utvrdila ko je bacio bombu niti je li ovaj događaj povezan s ubistvom Raščića.