Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Konfederacija sindikata BiH: Nećemo dozvoliti provedbu reformi na štetu radnika

BiH

Konfederacija sindikata BiH: Nećemo dozvoliti provedbu socio-ek

Iz Predsjedništva Konfederacije sindikata Bosne i Hercegovine danas je poručeno kako neće dozvoliti provedu socio-ekonomskih reformi nauštrb radnika koji, kako je istaknuto, već uveliko zaostaju za evropskim kolegama, javlja Anadolu Agency (AA).

Podsjećajući na prošlosedmični izvještaj Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH gdje je istaknuto kako bi kolektivnim ugovorima o radu trebalo dati vremensku odrednicu, predsjednika Sindikata Ismet Bajramović kazao je kako takve reforme nisu dobre za radnike.

“Naš stav je da niti jednog trenutka nećemo dozvoliti da se reforme socio-ekonomske prirode lome preko leđa radnika umanjujući njihova prava. Aktuelno radno zakonodavstvo, zakoni o radu i kolektivni ugovori, ne primjenjuju se u dovoljnoj mjeri”, kazao je Bajramović.

Prema njegovim riječima, a kada je riječ o reformama radnog zakonodavstva u BiH, sindikat će podržati implementaciju postojećeg zakonodavstva što obuhvata socijalne reforme, te zakone koji će riješiti prava radnika bez posla.

Konfederacija sindikata BiH: Nećemo dozvoliti provedbu socio-ek

“Protiv smo da se bilo kakva nestabilnost uvodu u već ionako narušeno stanje kada je riječ o radničkim pravima. Pozivamo i zahtijevamo od vlasti da rade svoj posao, a to je borba protiv korupcije, politička stabilnost i sve drugo što treba rezultirati investicijama na koje se oni pozivaju”, rekao je Bajramović najavljujući “sindikalnu borbu svim sredstvima” ukoliko dođe do provedbe predloženih socio-ekonomskih reformi.

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske, Ranka Mišić kazala je kako je svaka od reformi koja se zagovara a vezana za pokušaj umanjenja stečenih prava radnika – reforma protiv radnika.

“U svim dokumentima, od izjave do sporazuma za rast i zapošljavanje, nismo našli nijednu rečenicu koja ide u korist radnika. Naprotiv, u sporazumu za rast i zapošljavanje koji je urađen mimo volje radnika i građana BiH, se nijednom rječju ne govori o potrebama radnika”, istakla je Mišić.

U BIH se ne može govoriti o postojanju tržišta rada, kazala je Mišić ističući kako je u BiH veliki broj radnika čija su prava ugrožena na najgore načine gdje kontrolni organi ne čine ništa da ih zaštite.

“U ovome trenutku, reforme ne smiju ići na štetu radnika, BiH i entitetima ne treba novo radno zakonodavstvo”, kazala je pozivajući na dosljednu implementaciju postojećih zakonodavstava što podržava i Sindikat Brčko distrikta, piše Anadolu Agency.