Državljanin BiH tri sata u “sačekuši” čekao vlasnika noćnog kluba pa mu pucao u glavu

ivic
Stipan Ivić i Mirko Marić

“Priznajem da sam pucao i dobrovoljno sam se predao. Ne želim dalje odgovarati na pitanja tužioca.”

Samo te dvije rečenice izgovorio je jučer popodne na ispitivanju 39-godišnji Mirko Marić, državljanin BiH, koji je osumnjičen da je u nedjelju u 2.53 sati u 37-godišnjeg Stipana Ivića, vlasnika noćnog kluba Element u Zagrebu, ispalio pet hitaca iz neposredne blizine iz crnog revolvera “Smith&Wesson” kalibra 38 specijal, piše Jutarnji list.

Jedno zrno je Ivića, koji se upravo bio dovezao svojim Chryslerom 300 i zaustavio na pločniku u Ulici Dobriše Cesarića 71, pogodilo u glavu i prostrijelilo je, slomivši mu lobanju. On je još u komi i u teškom stanju u Jedinici intenzivnog liječenja Kliničke bolnice Sestara milosrdnica.

Prema tvrdnji tužilaštva, radilo se o klasičnoj sačekuši jer se Marić blizu Ivićevog noćnog kluba Element dovezao u nedjelju devet minuta nakon ponoći i čekao u zasjedi da se on pojavi. Kad je on došao, prišao je vozačevim vratima i ispalio u njega pet hitaca iz revolvera. U obračun je krenuo taksijem. Prvo se oko 23.30 sati iz Ivanje Reke dovezao u stan u Zagrebu na II Kanalskom putu, u kojem je neprijavljeno boravio. U stanu je uzeo revolver sa municijom, pa opet taksijem krenuo prema Elementu gdje je stigao devet minuta nakon ponoći.

Čekao je gotovo tri sata da se Ivić pojavi, s namjerom da ga ubije zbog ranijih nesuglasica i neriješenih međusobnih odnosa, tvrdi tužilaštvo.

Nakon što je teško ranio Ivića, trčeći se udaljio s mjesta događaja. Nadzorne kamere koje pokrivaju Element snimile su muškarca u svijetloj obući, tamnim hlačama i majici s kapuljačom. Marić je pješke došao do hotela Antunović, gdje su ga također snimile nadzorne kamere. Policija je od taksi operatera ustanovila da ih je Marić u 4.15 sati nazvao sa svog broja koji koristi i za dvije minute taksi ga je već vozio prema Kozari boku.

Policija je izuzela snimke s nadzornih kamera. U nedjelju ujutro u pratnji svog advokata Velimira Došena, Marić se došao prijaviti u policiju u Heinzelovu ulicu i donio je i oružje i čahure. Na obradi je bio do ponedjeljka, a pretražen je stan u kojem je nađen i revolver iz kojeg je pucano u Stipana Ivića.

Nakon ispitivanja u državnom tužilaštvu, Marić je odveden sudiji za prethodni postupak zagrebačkog Županijskog suda, gdje mu je određen jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od ponavljanja djela, s obzirom na to da je već osuđivan zbog pokušaja nanošenja teških povreda.

Tužilaštvo je predložilo da se u istrazi protiv Mirka Marića, koji se tereti za pokušaj ubistva, ispita deset svjedoka, među njima i Ivica Ivić, brat Stipana Ivića.

Tokom istrage trebat će ustanoviti šta je bio neposredni “okidač” za ovaj pokušaj teškog ubistva.

Stipan Ivić, bivši bokser i vlasnik još jednog zagrebačkog noćnog kluba, prošle godine se spominjao u kontekstu slučaja Željka Dolačkog, smijenjenog policijskog načelnika koji se tereti da je inscenirao krađu zlata i novca iz policijskog sefa u vlastitom uredu u zgradi u Heinzelovoj.

Ivić se u aprilu prošle godine žalio da mu policija nije vratila zaplijenjenih 100.000 eura, koje su mu oduzeli, iako nisu uspjeli dokazati da su stečeni krivičnim djelom.

Stipan Ivić i njegov brat Ivan vlasnici su i kickboxing kluba i noćnog kluba Armus na Samoborskoj 225, uz koji se nalaze i skladište građevinskog materijala i firma za prodaju polovnih vozila.