Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Državljanin Hrvatske u Sarajevu oštetio skulpturu “Nermine, dođi”

skulptura

Skulptura “Nermine, dođi”, posvećena sjećanju na žrtve genocida u Srebrenici, koja se nalazi u Velikom parku u centru Sarajeva oštećena je u noći s petka na subotu, potvrđeno je Feni iz Operativnog centra MUP-a Kantona Sarajevo.

Policijska stanica Centar je o ovom nemilom događaju obaviještena u 1.45 sati, a u 2.15 sati slobode je lišena osoba inicijala K. L. (1994.), državljanin Republike Hrvatske, zbog sumnje da je počinila krivično djelo – oštećenje tuđe stvari.

Osumnjičeni je zadržan u prostorijama policije radi kriminalističke obrade, te će u saradnji s nadležnim tužiteljstvom biti definirana daljnja procedura u vezi s ovim slučajem.

Skulptura-instalacija “Nermine, dođi!”, bh. umjetnika Mensuda Keče otkrivena je u Velikom parku (Ulica Maršala Tita) u junu 2015. godine, a povodom obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

Skulptura svjedoči o jednom od najpotresnijih prizora genocida u Srebrenici i predstavlja trenutak, poznatu scenu, u kojoj otac Ramo doziva svog sina Nermina da se preda i da im srpski vojnici ‘neće ništa’. Međutim, Ramu i njegovog sina Nermina tim za ekshumaciju je pronašao u masovnoj grobnici nedaleko od Srebrenice 2008. godine – zapisano je na ovom radu.