Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dvije osobe izgubile život u požarima tokom novogodišnje noći

pozar

U novogodišnjoj noći u požaru su smrtno stradale dvije osobe. Jedna osoba je stradala u Zenici, a druga u općini Lukavac.

Prema izvještaju Federalne uprave civilne zaštite, Profesionalna vatrogasna jedinica Zenice imala je dvije intervencije.

U 20.00 sati, u ulici Mejdandžik broj 3/XVII, došlo je do požara u stanu, gdje je smrtno stradao vlasnik stana J. A. (1940) iz Zenice. Požar je lokalizovan u 20.20 sati, a tijelo nastradalog je prevezeno u KB Zenica gdje će se izvršiti obdukcija.

Također, istoga dana pripadnici PVJ Grada Zenica imali su jednu tehničku te dvije intervencije na gašenju otpadnog materijala u kontejneru.

U Kaknju je jutros u 04.30 sati gorio automobil, a u Zavidovićima je gorio autobus kompanije Almy d.o.o. kojom prilikom je pričinjena manja materijalna šteta. Također su vatrogasci u Zavidovićima imali manju intervenciju na gašenju požara na dimnjaku kuće.

Također je i Vatrogasna jedinica Visoko imala dvije intervencije, jednu na gašenju dimnjaka na kući u naselju Ljetovik te požar dimnjaka na peradarskoj stanici u gradu.

Vatrogasna jedinica Maglaj učestvovala je u gašenju požara dimnjaka na stambenoj zgradi u gradu. Pričinjena manja materijalna šteta, bez povrijeđenih lica.

Vatrogasna jedinica Žepče imala je jednu intervenciju u naselju Berek gdje je gašen požar otpadnog materijala (smeće).

Profesionalna vatrogasna jedinica Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara koji je zahvatio stambeni objekt, kuća. U tom požaru smrtno je stradala muška osoba N.N. vlasnik kuće. Požar je lokalizovan i ugašen.

Također je i PVJ Kalesija je imala intervenciju na požaru koji je zahvatio porodičnu kuću u naselju Zates. Požar je lokalizovan i ugašen.

Profesionalna vatrogasna jedinica Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara na dimnjaku u naselju Brezje, Mjesna zajednica Tinja. Požar je lokalizovan i ugašen.

I u naselju Paša Bunar, općina Tuzla je izbio požar na dimnjaku koji je brzo ugašen.

Pripadnici PVJ Kantona Sarajevo su imali 12 manjih intervencija. Tri na gašenju zapaljenog smeća u kontejneru, jednu na gašenju niskog rastinja, tri na gašenju zapaljenih dimnjaka, jednu na gašenju zapaljenog napuštenog objekta, jednu na gašenju zapaljenog električnog uređaja i tri na gašenju zapaljenih automobila.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu je PVJ Grada Mostara imala osam intervencija.

Na području općine Mostar gašen je požar zapaljenog otpada u ulici kralja Tomislava, u Centru 2, u ulici A. Starčevića, kralja Tvrtka.

Također su bile i četiri intervencije na gašenju zapaljene trave i niskog rastinja u Miljkovićima, u Rodoču, u Vrapčićima i u Pologu.

U protekla 24 sata, PVJ Čapljina imala je tri intervencije gdje je gašen zapaljeni otpad i dvije intervencije na gašenju trske na Strmcu, u Gabela Polju i Hutovom Blatu.

Tokom jučerašnjeg dana, pripadnici vatrogasne jedinice Široki Brijeg gasili su četiri požara otvorenog prostora .

U mjestu Gornji Gradac gašen je požar u kojem gori trava i nisko rastinje. Zbog nepristupačnosti terena požar do sinoć nije ugašen. Požar je daleko od naselja i ne ugrožava ljude i materijalna dobra.

Na lokalitetu Japlanica, gašen je požar trave i niskog rastinja. Također zbog nepristupačnosti terena požar do sinoć nije ugašen.

Na ostacima požarišta Bošnjakovo brdo, ponovo se aktivirao požar koji je ugašen u 17.00 sati. Izgorila je manja površina trave, niskog rastinja i borove šume.

Izbio je požar na lokalitetu Privalj, u požaru je gorjela trava i nisko rastinje. Požar je lokalizovan oko 19.30 sati.

Prva dva požara su tokom noći nadgledana od strane VJ Široki Brijeg.

Pripadnici vatrogasne jedinice Posušje su jučer od 17.00 sati gasili požar otvorenog prostora na lokalitetu Zagorje. U požaru je gorjela trava i nisko rastinje. U intervenciji su učestvovala četiri vatrogasca sa jednom vatrogasnom cisternom.