Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Okružno tužilaštvo

Dvije osobe optužene nakon pogibije četvoročlane porodice u Doboju

porodica-djedovac

Iz Okružnog tužilaštva Doboj kazali su kako su proveli detaljnu i obimnu istragu povodom utvrđivanja uzroka saobraćajne nesreće koja se dogodila 12. marta na pružnom prelazu u mjestu Grabovica

Dvije godine i sedam mjeseci nakon stravične nesreće u kojoj su, u sudaru teretnog voza i automobila kod Doboja, poginula četiri člana porodice Đedovac Okružno tužilaštvo u Doboju je podiglo optužnicu protiv saobraćajnog inspektora M. M. i B. O., vlasnika objekta izgrađenog bez građevinske dozvole u zoni preglednosti.

Iz Okružnog tužilaštva Doboj kazali su kako su proveli detaljnu i obimnu istragu povodom utvrđivanja uzroka saobraćajne nesreće koja se dogodila 12. marta na pružnom prelazu u mjestu Grabovica. Optužnicu je potvrdio Osnovni sud u Doboju.

Inspektor M. M. se tereti da je kao upravljač puta postupio suprotno Zakonu o javnim putevima RS. Bio je dužan da naredi otklanjanje nedostataka na putu, koji ugrožavaju sigurnost saobraćaja i naredi rušenje i uklanjanje nepropisno izgrađenog objekta u vlasništvu B. O., koji se nalazio u zoni trougla preglednosti, jer učesnici u drumskom saobraćaju nisu pod normalnim uslovima mogli imati nesmetani vidik na željezničku prugu s obje strane puta, odnosno nisu mogli vidjeti dolazak voza i zaustaviti se.

Zbog toga je došlo do saobraćajne nesreće u kojoj se pasat kojim je upravljala Slavica (46), a saputnici su bili njen suprug Zlatko (53) i kćerke Nikolina (18) i Kristina (17), sudario s teretnim vozom koji je saobraćao iz pravca Banjaluka prema Doboju. Porodica Đedovac je poginula na mjestu od povreda.

Saobraćajni inspektor se tereti za nesavjesno vršenje dužnosti nadzora nad javnim saobraćajem i da je iz nehata doveo u opasnost živote ljudi, što je za posljedicu imalo smrt četiri osobe.