Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kantonalni sud

Dvojcu iz Mostara određen jednomjesečni pritvor zbog razbojništva i teških krađa

policija-

Uz upotrebu noža zahtijevali predaju novca

Na prijedlog hercegovačkoneretvanskog Kantonalnog tužiteljstva, rješenjem Kantonalnog suda u Mostaru od 27. decembra 2021. godine, određen je pritvor u trajanju od najduže mjesec dana Kenanu Zukanoviću zvanom ‘Ruske’ (1997.) iz Mostara i Alenu Mujkanoviću (2000.) također iz Mostara, zbog osnovane sumnje da su kao supočinitelji počinili dva kaznena djela razbojništva i jedno kazneno djelo teške krađe.

Navedena djela počinjena su 9. i 20. decembra 2021. godine na štetu ljekarne “Lupriv Plus” i 24. decembra 2021. na štetu ljekarne “Tilia”, a osumnjičeni Kenan Zukanović sam je počinio dva kaznena djela teške krađe, i to 11. decembra 2021. godine na štetu supermarketa “Brojler” te 23/24. decembra 2021. godine na štetu “IC štamparije Mostar”, u kojima je otuđivan novac iz kasa, saopćeno je iz Ureda glavnog županijskog tužitelja u Mostaru.

Osumnjičeni su kaznena djela razbojništva počinili uz prijetnju da će direktno napasti na život i tijelo djelatnica, te uz upotrebu noža od njih zahtijevali predaju novca koji su protupravno pribavili za sebe. Kaznena djela teške krađe počinili na način da su podesnim sredstvom provaljivali u unutrašnjost objekata i iz kasa otuđivali novac.

Kantonalni sud u Mostaru ocijenio je kako je utemeljeno i opravdano određivanje pritvora osumnjičenima jer postoji opravdani strah da će osumnjičeni boravkom na slobodi ponoviti kaznena djela za koja se može izreći kazna zatvora od 3 godine ili teža kazna.