Crna hronika

Zločin kod Živinica

Dvostruki ubica bio opasan po okolinu, komšije od njega bježale

04/12/2018

Mnogima je prijetio iz samo njemu poznatih razloga, neke je napao i to policija zna

Ivica Antunović (45), počinitelj jučerašnjeg dvostrukog ubistva u Gornjim Živinicama, gdje je pod još neistraženim okolnostima i nejasnim motivima nožem ubio rođaka Iliju Antunovića (55), a potom i komšinicu Maru Tadić (72), nezaposlena je i bolesna osoba liječena na Klinici za neuropsihijatriju u Tuzli, saznaje Fena.

Susjeda Ružice i Marijana Antunovića, ubicinih roditelja, kazala je da je Ivica Antunović bio opasan po okolinu i da su komšije izbjegavale susrete s njima.

– Mnogima je prijetio iz samo njemu poznatih razloga, neke je napao i to policija zna. Svi su ga izbjegavali. Nije nikada radio, psihički je bolesnik, a prije dva mjeseca pušten je iz bolnice u Tuzli – kazala je u razgovoru za Fenu sumještanka, čiji je muž u rodbinskim vezama sa porodicom Ivice Antunovića, a koja je željela ostati anonimna.

Ivica Antunović je nakon kraće svađe na lokalnom putu, jučer u popodnevnim satima, napao i nožem izbo rođaka Iliju Antunovića, a potom se vratio u kuću Mare Tadić, ubivši je istim nožem.

– Svi smo zgroženi ubistvima, posebno Mare Tadić, koja je bila njihova komšinica i kućna prijateljica i nikada nisu bili u svađi – rekla je naša sagovornica.

Ivicu Antunovića noćas oko 1.30 sati pripadnici OKP MUP-a TK i PU Živinice pronašli su skrivenog u blizini porodične kuće. Priznao je oba ubistva, ali motivi nisu saopćeni.

Slučaj podsjeća na sličan, mada po posljedicama tragičniji događaj od prije deset godina, kada je u Gornjoj Lipnici kod Tuzle, pravi masakr počinio psihički rastrojeni Tomislav Petrović, u to vrijeme također 45-godišnjak.

Podsjećanja radi, Petrović je u zaseoku Trstje u Gornjoj Lipnici, ujutro oko šest sati, u gradskom autobusu hicima iz pištolja ubio Dragicu Markanović, Niku i Maru Petrović, a u njihovim kućama Ivu Markanovića, Miju i Kaju Petrović.

U Kantonalnom sudu u Tuzli Tomislav Petrović osuđen je na 40 godina zatvora, da bi nakon žalbe Vrhovni sud FBiH poništio presudu, a Petrovića proglasio neuračunljivim.

Iako mu je određena mjera obaveznog liječenja u odgovarajućoj psihijatrijskoj ustanovi, višestruki ubiica jedno vrijeme bio je smješten u stacionaru KPZ Zenica, da bi poslije bio prebačen u JZU Zavod za forenziku psihijatrije Sokolac, gdje se još nalazi.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.