Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH

Elezoviću 10 godina zatvora za ubistvo Fazlovića

brčko ubistvo
FOTO: Srna

Kako se navodi u optužnici, on je hicima s manje udaljenosti Fazlovića najprije pogodio u ruku, a kad je oštećeni krenuo u bijeg, s još dva hica ga je pogodio u predjelu leđa. Zadobivši ustrelnu i postrelnu ranu grudnog koša i gornjeg dijela trbuha Fazlović je pao, te preminuo zbog unutrašnjeg krvarenja

Apelacioni sud Brčko distrikta BiH potvrdio je presudu Muli Elezoviću (88) koju mu je početkom ove godine za ubistvo S. Fazlovića izrekao Osnovni sud u Brčkom.

Tako je Elezović, po optužbama da je prije dvije godine hicima iz pištolja ubio Fazlovića i da je od ranije nelegalno posjedovao municiju i minsko-eksplozivna sredstva, pravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od deset godina.

Podsjetimo, nakon brzog okončanja istrage Elezović je optužen da je 22. februara 2022. godine, oko 10,00 sati, u blizini njegove vikendice u Islamovcu, nakon kraće rasprave zbog puštanja stoke na njegovo zemljište, hicima iz pištolja ČZ M83 više puta pogodio Fazlovića u predjelu gornjeg dijela tijela.

Najprije ga pogodio u ruku

Kako se navodi u optužnici, on je hicima s manje udaljenosti Fazlovića najprije pogodio u ruku, a kad je oštećeni krenuo u bijeg, s još dva hica ga je pogodio u predjelu leđa. Zadobivši ustrelnu i postrelnu ranu grudnog koša i gornjeg dijela trbuha Fazlović je pao, te preminuo zbog unutrašnjeg krvarenja.

Elezović se ubrzo predao, a tri dana kasnije izvršen je pretres njegove vikendice i pomoćnih prostorija u Islamovcu, gdje je pronađena i privremeno oduzeta veća količina municije i minsko-ekplozivnih sredstava.

Kao i u najvećem broju prethodno rasvijetljenih ubistava u distriktu Brčko, počinilac je brzo izveden pred sud. Istraga protiv njega okončana je u maju iste godine, za manje od tri mjeseca, podizanjem optužnice za krivična djela ubistva (iz člana 163 stav 1 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) i nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih tvari (iz člana 365 stav (2) Krivičnog zakona).

Pošto je tokom glavnog pretresa Tužilaštvo Brčko distrikta BiH u cijelosti dokazalo optužbe, on je pred Osnovnim sudom nepravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od deset godina. Prethodno su mu utvrđene pojedinačne kazne zatvora od devet godina i tri mjeseca za ubistvo i godinu za nedozvoljeno držanje oružja.

Potvrđen prvostepeni postupak

Istovremeno, uz produženje mjera za uspješno vođenje postupka, sud mu je izrekao mjeru sigurnosti oduzimanja municije i minsko-ekplozivnih sredstava privremeno oduzetih u istrazi.

Odbivši žalbu odbrane, Apelacioni sud nedavno je u cijelosti potvrdio prvostepenu presudu i desetogodišnju zatvorsku kaznu Elezoviću, čime je ovaj slučaj pred pravosuđem Distrikta za nešto više od dvije godine dobio konačan epilog.