potvrđena optužnica

Evo za šta se sve tereti Matković koji je sebi u državnom zatvoru zašivao usta

ezgif-4-019456f8fe

Matković je, podsjetimo, danima  štrajkovao glađu u državnom zatvoru u Vojkovićima

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu Tužilaštva BiH od 10. marta kojom se optuženi Milan Matković tereti za počinjenje krivičnog djela organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama, pranje novca, krivotvorenje isprave, pripremanje krivičnog djela iz člana 339. KZFBiH i ubistvo.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Milan Matković od polovine 2020. godine do kraja 2021. godine organizirao grupu za organizirani kriminal. Formirana je radi činjenja krivičnih djela propisanih krivičnim zakonima u Bosni i Hercegovini s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi.

Djelovala je na području BiH, Republike Crne Gore, Republike Srbije i zemalja EU, u međusobnom dogovoru s ostalim pripadnicima, donosio odluke o djelovanju grupe, odluke o izvršenju krivičnih djela, podjeli protupravne koristi stečene krivičnim djelima.

Pripadnici grupe postupali su po njegovim naredbama i uputstvima, gdje je svako od njih imao svijest i znanje o određenim zadacima, radnjama izvršenja i doprinosu drugih pripadnika tokom izvršavanja krivičnih djela, te tom prilikom poduzimali i radnje koje su na odlučujući način doprinosili djelovanju te grupe, svi svjesni zabranjenosti tih radnji i htijući njihovo izvršenje, saopćeno je iz Suda BiH.

Matković je, podsjetimo, danima  štrajkovao glađu u državnom zatvoru u Vojkovićima.

On je, da bi izbjegao da mu Tužilaštvo BiH predloži novi pritvor prije sebi pokušao patronom olovke zašiti usta. Također, pokušao se olovkom probosti, ali mu je pritvor produžavan.