Crna hronika

Famozne prevarante konačno ulovile kamere u Mostaru

05/12/2016

Policija konačno ima snimku Doktora i Izraelca, koji su prevarili na desetine staraca u Hrvatskoj i BiH, piše Večernji list BiH. “Ulovile” su ih kamere TC Mepas u mostarskoj Splitoj ulici, a u posljednjem slučaju su Derviša M. iz Mostara pokrali za čak 4.000 eura, jer je i on, kao i ostali, nasjeo na njihov stari trik o zalogu lažnog zlatnog sata. Nekoliko ljubaznih rečenica dvojice nepoznatih i želja da im se pomogne u nevolji stajale su ga čitave ušteđevine.

“Varali su na području Banje Luke, Gradiške, Doboja, Požege, Zadra, Splita, gdje su glumili Kuvajćane u nevolji… Opis je svugdje isti, samo što ponekad koriste priču o saobraćajnoj nesreći, a ponekad o bolesti i hitnoj uplati liječenja. Čak daju žrtvi za taksi, da se odveze kući i donese im novce, a sve da se ništa ne čini sumnjivim. Često su jako elegantno odjeveni. Doktor je visok oko 180 cm i na glavi ima crni kačket. Drugi se uglavnom predstavlja kao Izraelac i visok je oko 170 cm, lica okruglog oblika i odjeće crne boje. Oba su tamnije puti, starosti oko 50 godina i govore srpski jezik”, navode u policiji.

prevara-doktor-izraelac2

Inače, prvo pristojno zamole za naziv neke kompanije čudnog naziva ili za prijevod nakon navodne saobraćajne nesreće u kojoj je jedan sudionik stranac.

“Onaj koji je “skrivio nesreću” želi odmah platiti štetu eurima, ali ovaj drugi “bude sumnjičav”. Zbog toga pitaju žrtvu ima li eura kako bi “krivac” uvjerio onog drugog da su njegovi pravi. Kad im se donese novac, jedan od prevaranata žrtvi daje “zlatni sat” kao “zalog” dok oni odu provjeriti je li novac krivotvoren. Naravno, više se ne vrate – navode istražitelji, podsjećajući da su posljednjih godina, između ostalih, njihove žrtve bili i starci Nikola Rapajić iz Gradiške, koji im je dao 800 eura, Ruždija Dizdar iz Banja Luke, kojemu su uzeli čak 10.000 eura, Slavko Hiršman iz Požege, koji je također ostao bez ušteđenih 4000 eura, koje je čuvao za svoj pokop.

Komentari