Crna hronika

Prijedor

Fingiranim saobraćajkama oštetili osiguravajuće kuće za oko 158.000 KM

12/03/2020

Očekujemo da će tužilaštvo na osnovu našeg izvještaja takođe pokrenuti istragu i nama eventualno naložiti dalje mjere i radnje

Jedno lice iz Prijedora i tri lica iz ovog grada koja su privremeno nastanjena u Njemačkoj sumnjiče se da su fingiranjem saobraćajnih nezgoda za oko 158.000 KM oštetila više osiguravajućih kuća iz Republike Srpske, izjavio je danas načelnik Sektora kriminalističke policije u Policijskoj upravi /PU/ Prijedor Goran Mikanović.

Mikanović je na redovnoj konferenciji za novinare u Prijedoru rekao da se osumnjičena lica terete da su od 2014. do 2018. godine organizovala i fingirala šest saobraćajnih nezgoda, te falsifikovanom dokumentacijom lažno prikazala da su se saobraćajne nezgode dogodile u nekoj od evropskih država, a u namjeri da od osiguravajućih društava naplate osiguranu sumu za nastale štete.

Prema njegovim riječima, osiguravajuća društva iz stranih država, u kojima su se dogodile navodne saobraćajne nezgode, isplaćivala su osigurane sume za nastale štete, a potom su refundaciju naplaćivala od osiguravajućih kuća u Republici Srpskoj budući da je riječ o vozilima koja su registrovana u Prijedoru.

“Mi smo došli do operativnih podataka i pokrenuli istragu. Očekujemo da će tužilaštvo na osnovu našeg izvještaja takođe pokrenuti istragu i nama eventualno naložiti dalje mjere i radnje. Ovo je specifičan način izvršenja krivičnih djela s kakvim ne pamtim da smo se ranije susreli”, rekao je Mikanović.

Policijski službenici PU Prijedor podnijeli su danas Okružnom tužilaštvu Prijedor, izvještaj protiv Ž.V. iz Prijedora, te A.Š, G.Š. i G.B. iz Prijedora, a privremeno nastanjenih u Njemačkoj, zbog sumnje da su na štetu osiguravajućih društava iz Republike Srpske počinili krivična djela osiguranička prevara, falsifikovanje isprave i falsifikovanje ili uništenje službene isprave.

On je precizirao da su ova četiri lica organizatori, a da su i lica koja su navodno imala saobraćajke, odnosno koja su vlasnici automobila, takođe iz Prijedora.

Načelnik PU Prijedor Sretoja Vujanović rekao je da su u pitanju skupa luksuzna vozila, da su lažne saobraćajke najčešće s manjom materijalnom štetom, da se prilikom njihovog evidentiranja koristi samo evropski obrazac, a ne i policijski zapisnik kao kod nas i da je uspješnim aktivnostima PU Prijedor otkriveno ovo djelo kojim su oštećeni fondovi u RS-u u koji građani uplaćuju svoj novac.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.