Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Izvor 2"

FUP u akciji: Uhapšene dvije osobe, za trećom se traga

Foto: FUP
Ilustracija

Pretresanje osoba, objekata i motornih vozila izvršeno je zbog postojanja osnova sumnje u činjenje navedenog krivičnog djela, kojom prilikom je pronađena određena količina opojne droge „Kokain“, vatreno oružje i municija

Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) u pondjeljak su poduzimali mjere i radnje iz svoje nadležnosti u predmetu „Izvor 2“, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo na području Kantona Sarajevo. Poduzete aktivnosti vezane su za dokumentovanje krivičnog djela „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbi Općinskog suda u Sarajevu, izvršeni su pretresi više osoba, objekata i motornih vozila na području općina Novi Grad i Ilidža.

Tom prilikom slobode lišene dvije osobe inicijala E.A. (1980) iz Sarajeva i S.M. (1984) iz Sarajeva, dok treća osumnjičena osoba nije pronađena i ista će naknadno biti kriminalistički dokumentovana.

Pretres osoba, objekata i motornih vozila izvršeno je zbog postojanja osnova sumnje u činjenje navedenog krivičnog djela, kojom prilikom je pronađena određena količina opojne droge „Kokain“, vatreno oružje i municija.

Nabavljali kokain

Navedene osobe se sumnjiče da su tokom 2023. godine, na području Kantona Sarajevo, neovlašteno nabavljali opojnu drogu „kokain“ koju su potom pakovali i pripremali s ciljem daljnjeg stavljanja u promet trećim licima. Prilikom pretresanja pronađeni su i drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelom.

Osobe lišene slobode su kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije. Jedna osoba zadržana je u pritvoru, te će biti predata nadležnom tužilaštvu uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, koji će donijeti odluku o njegovom daljnjem statusu.