Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Gostujući provalnici” na području Kaknja izvršili 29 teških krađa

policija tk

Policijski službenici iz Kaknja uhapsili su B.H., rođen 1985. godine, iz Breze, i A.S., rođen 1983. godine, iz Sarajeva, koja su na području općine Kakanj u vremenskom periodu od 28.marta do 4.maja izvršila čak 29 teških krađa.

U navedenom periodu policija je evidentirala izvršenje više krivičnih djela teške krađe, koja su izvršena na području mjesta Ćatići, Obre, Hrasno, Čalukova Bara, Bjelavići, Podbjelavići, Crkvenjak i Haljinići. Mete provalnika bili su stambeni objekti vlasnika koji se nalaze na privremenom radu u inostranstvu, a način izvršenja, vremenska povezanost i druge stvarne okolnosti upućivale su na to da se radi o istom izvršiocu, koji je koristeći podesni alat vršio lomljenje cilindričnih brava objekata, te tako ulazio u unutrašnjost gdje je vršio premetačinu stvari i otuđivao razne predmete.

Nakon poduzetih operativnih aktivnosti policijski službenici su uhvatili i uhapsili ‘gostujuće provalnike’, koji su tom prilikom u torbi nosili predmete, koji potiču iz izvršenih teških krađa, te provalnički alat, odvijače, kliješta i drugi alata podesan za vršenje provala i nasilni ulazak u objekte. Tokom kriminalističke obrade došlo se do saznanja da su navedene osobe dio otuđenih predmeta prodavala na otkupnoj stanici sekundarnih sirovina u općini Novi Grad, te na pijacama u Sarajevu. Nakon hapšenja provalničkog dvojca na otkupnoj stanici pronađeni su predmeti za koje je utvrđeno da potiču iz naznačenih krivičnih djela, a radilo se o bakrenim i mesinganim predmetima, te ventilima, tuš baterijama i slavinama.

Policijski službenici Policijske stanice Kakanj su nastavili aktivnosti na dokumentiranju naznačenih krivičnih djela, nakon čega će protiv navedenih osoba Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona biti dostavljen izvještaj o počinjenim krivičnim djelima, saopćeno je iz Odsjeka za odnose s javnošću MUP-a ZDK.