Gradska uprava Mostara snosila troškove sahrane Silvije Merdžo

splitska_ulica

Priča o nesretnoj Mostarki Silviji Merdžo, nezaposlenoj magistrici ekonomije, koja se nedavno ugušila kesom u stanu zbog besperspektivnosti I neimaštine, potresla je cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Magistrica ekonomije koja je s majkom Senkom živjela u alternativnom smještaju u Splitskoj ulici preživljavala je od skromne majčine plate koju danas shrvana bolom starica, zarađuje u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Upravo je osoblje mostarskog Kazališta (plate su skromne) solidarišući se s radnom kolegicom prikupilo određena sredstva koja su uručena starici u teškim danima, a dobru volju da pomognu imali su i u mostarskoj Gradskoj mrtvačnici.

“Kolektiv se angažovao i pomogao koliko je to u našoj moći”, kazala nam je jedna od Senkinih radnih kolegica koju smo danas zatekli u stanu Merdža u Splitskoj ulici.

senka silvija

Senka i Silvija Merdžo

Kada su u medijima saznali za slučaj samoubistva, kao i motive koji su do toga doveli, u mrtvačnici su odlučili besplatno ustupiti opremu za Silvijinu sahranu. Ipak, u međuvremenu u priči se pojavila Gradska uprava Mostara koja je na kraju snosila troškove sahrane.

“Mi smo bili spremni pomoći na taj način, ali se kasnije javio Grad i to su oni uzeli na sebe”, rekao je za Fokus.ba direktor pogrebnog društva Zoran Sopta.

Uposlenici mrtvačnice na Bijelom brijegu nemaju naviku ustupati besplatno opremu i da su kojim slučajem pomogli nesretnoj starici Senki da dostojno sahrani svoju kćerku, uradili bi iznimku.

Magistrica ekonomije Silvija Merdžo na Zavodu za zapošljavanje provela je punih šest godina. Majka Senka vjeruje da je i nekoliko dana prije samoubistva pokušala prerezati veze pošto je primjetila posjekotine u predjelu podlaktice.

Da je planirala dići ruku na sebe govore i njeni posljednji postupci kad je noseći sliku preminulog oca govorila da je “danas njemu mnogo ljepše i bolje”.

“Pronašla sam je s kesom na glavi. Stalno je posljednjih dana govorila da ja nju hranim, a ne obrnuto”, kaže reporteru Fokusa potresena majka Senka.

Komšije u Splitskoj ulici o Silviji imaju samo riječi hvale. Kažu da je bila skromna, tiha i povučena i da nikad nikomu nije učinila nešto loše. Svi oni znali su da Merdže žive teško, ali niko nije mogao ni pretpostaviti da će se desiti ovakva tragedija.