Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vrhovni sud RS

Hajrizu i Mešiću po osam godina zatvora za pljačku prodavnice

hajriz – mesic

Demir Mešić i Alisan Hajriz u dva navrata su nepravomoćno osuđeni na 22, odnosno 18 godina zatvora zbog ubistva Dobojlije Admira Veličanina

Vrhovni sud Republike Srpske potvrdio je presudu Alisanu Hajrizu (32) iz Zenice i Demiru Mešiću (36) iz Teslića i pravomoćno ih osudio na po osam godina zatvora zbog pljačke prodavnice u Bosanskom Šamcu iz 2011. godine.

Sekretar Vrhovnog suda RS Jelena Despotović kaže da je Sudsko vijeće, kao neosnovane, odbilo žalbe njihovih branilaca.

– Žalbe su odbijene i u potpunosti je potvrđena prvostepena presuda Okružnog suda u Doboju – rekla je Despotović, javlja Dnevni avaz.

Hajriz i Mešić proglašeni su krivim za razbojništvo koje je počinjeno 3. septembra 2011. godine, kada su napali i vezali radnika prodavnice ”Perspektiva”.

U presudi se navodi da su se optuženi automobilom Fiat Bravo, koji su nekoliko dana ranije ukrali na benzinskoj pumpi “Az-En” u Kaloševiću kod Tešnja, dovezli do prodavnice “Perspektiva” u Bosanskom Šamcu, vlasništvo LJ. U.

– Hajriz, koji se maskirao fantomkom, prišao je radniku S. B. i u glavu mu uperio pištolj. Rekao mu je da bude miran i da mu se ništa neće desiti, a onda mu je zavrnuo ruku i poveo ga iza prodavnice. Mešić, koji je bio maskiran fantomkom i naoružan puškom, radniku je naredio da siđe s makadama i legne na travu, nakon čega su mu ruke i noge vezali konopcem za vuču vozila – navodi se u presudi.

Kada su onesposobili radnika, iz trgovine su pokupili veću količinu cigareta. Iako se u presudi navodi da se radi o neutvrđenoj vrijednosti cigareta, u istrazi se pominjao iznos od 10.500 maraka.

Demir Mešić i Alisan Hajriz u dva navrata su nepravomoćno osuđeni na 22, odnosno 18 godina zatvora zbog ubistva Dobojlije Admira Veličanina. Nakon žalbenog postupka Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo je tu presudu i oslobodio ih optužbe. Veličanin je ubijen 16. septembra 2011. godine u šumi iznad Begovog Hana kod Žepča hicem u potiljak, nakon čega je njegovo tijelo bačeno u 50 metara duboku provaliju, gdje su ga pronašli lovci.