Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hard disk “zaljubljenog profesora” iz BiH još niko nije uspio otvoriti

Predrag-Timotic

Predragu Timotiću nezaposlenom profesoru filozofije i sociologije koji se u napadima predstavljao pod pseudonimom “zaljubljeni filozof”, Osnovni sud u Banjoj Luci potvrdio je prvu optužnicu u istoriji pravosuđa Republike Srpske i BiH zbog iznuda i hakerskih napada na banke i kompanije u inostranstvu.

Tokom hapšenja, tokom decembra 2015. u tajnoj akciji američkog FBI i MUP RS, od Timotića je oduzet hard disk, ali ga do danas niko nije uspio “otvoriti”, javlja portal Srpskainfo.

Protivvrijednost jednog bitkoina u vrijeme hakerskih napada Timotića iznosila je 462 KM, a danas je nekoliko puta veća.

Dio novca Timotić je isplatio preko računa otvorenih na imenima Aleksandre M. i nevjenčane supruge Dubravke M.

Jedan od napada zabilježen je 12. juna 2015. godine, a meta je bila kompanija Karensis Direkt Limited u Londonu. Napad je trajao 35 minuta, a Timotiću je isplaćeno 30 bitkoina u tadašnjoj protivvrijednosti od 12.133 KM.

U drugoj tački optužnice protiv Timotića navedeno je da je osumnjičeni od maja do jula 2015. godine uputio prijeteće mejlove na adrese sedam banaka i kompanija u Švajcarskoj.

Putem mejla na engleskom jeziku Timotić je tražio da mu uplate od 25 do 100 bitkoina, a u protivnom će funkcionisanje preduzeća biti onemogućeno sa novim DDOS napadom kapaciteta između 400-500 Gbps.

Iako se u optužnici banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva ne spominju saučesnici istragom MUP-a Republike Srpske i EUROPOL-a otkriveno da je Timotić imao pomagače širom svijeta.

Nakon njegovog hapšenja, potvrđeno je da je razbijena međunarodna grupa sajber kriminalaca koji su napadali korporacije i pričinili štetu od nekoliko stotina hiljada američkih dolara.

Kakvu je ulogu “zaljubljeni filozof” imao u međunarodnoj kriminalnoj grupi može se naslutiti i iz saopštenja EUROPOL-a koji je naveo da je kriminalna grupa rukovođena iz BiH.

Posljednji put optuženi Timotić se pojavio u sudnici u maju prošle godine, nakon čega su uloženi prigovori na optužnicu, pa je bilo odgođeno i izjašnjenje o krivici.

Prema potvrđenoj optužnici, Timotić je od januara do decembra 2015. godine pomoću različitih “dark web” servisa koristio usluge DDOS napada na informaciono komunikacionu infrastrukturu stranih banaka i kompanija.

Na meti Timotića bile su neke od najvećih banaka u Švicarskoj.

Svi napadi bili su identični. Timotić je prvo ograničavao pristup klijenata Internet mreži napadnutih kompanija, a zatim bi na engleskom jeziku poslao mejl zahtevajući da mu oštećeni isplate odgovarajuće iznose u digitalnoj valuti-bitkoinu.

U ukupno 33 hakerska napada na banke i kompanije u Švicarskoj, SAD, Nemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji Timotić je „zaradio“ 450 bitcoina.

Napao inspektora i svjedokinju

Osnovni sud u Banjaluci još ranije je potvrdio optužnicu protiv Predraga Timotića zbog napada na inspektora MUP RS i svjedoka.

Timotić je 5. jula 2016. godine ispred sjedišta MUP RS sačekao inspektora i svjedoka, a zatim ih napao sa leđa. Izjašnjenje o krivici zakazano je za 12. april.