Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Zaljubljeni filozof” krije šifru o tome gdje je više stotina hiljada dolara

timotic2

U okviru međunarodne tajne akcije američkog FBI-a pod kodnim nazivom “Plejade” pripadnici Odjela za visokotehnološki kriminal MUP-a RS su još krajem prošle godine u Banjoj Luci uhapsili dvojicu hakera koje se sumnjiči da su bili dio evropske organizirane grupe koja je iznuđivala virtualni novac “bitcoine” od korisnika diljem svijeta. Jedan od njih je Predrag Timotić (33), nezaposleni banjalučki profesor filozofije.

Upravo kod njega su istražitelji zaplijenili hard disk na kojem su “zarobljene” stotine hiljada američkih dolara opljačkanih od korporacija u ovim virtualnim napadima na području SAD-a, Kanade, Japana, Australije, Njemačke, Velike Britanije, Monaka, Francuske, Finske i Austrije. Tako Timotića od brojnih potjernica jedino još štiti državljanstvo BiH.

Istragom MUP-a RS ranije je otkriveno da je u BiH imao partnera – Dragana Pepića koji je priznao da mu je pomagao u prevođenju iznuđivačkih mailova. I dok se u Banjoj Luci očekuje krajni rezultati vještačenja oduzete tehničke opreme i podizanje optužnice za cyber-kriminal, Timotić je, navodno, odbio ponuđenu blažu kaznu ako otkrije šifru kako bi novac bio vraćen oštećenima pa je nedavno bio ponovno uhapšen zbog ometanja pravde, odnosno istrage, ali je na žalbu branitelja Marinka Brkića pušten da se brani sa slobode nakon osam dana provedenih u pritvoru.

Kakvu je ulogu imao Timotić u međunarodnoj hakerskoj skupini koja je imala kodni naziv “DD4BC” (DDoS za bitkoin op. a.) otkrilo je i saopćenje EUROPOL-a koji je naveo da su napadi vođeni i iz BiH. On se, kako se sumnja, pri tome predstavljao kao “zaljubljeni filozof”. Inače, prema navodima Blica, upravo zbog međunarodne akcije “Plejade” organiziran je poseban centar u Banjoj Luci u kojem su stručnjaci iz MUP-a RS te policijskih agencija iz Velike Britanije, Njemačke, Austrije, EUROPOL-a i SAD-a zajedno radili na otkrivanju hakera koji su preko interneta napadali računare u privatnom i javnom sektoru diljem svijeta.

– Nakon preliminarnih napada ograničenog trajanja, osumnjičeni su slali iznuđivački zahtjev za isplatu određene količine virtualnog novca “bitcoina”. Ako oštećeni u određenom roku ne bi isplatili traženi iznos “bitcoina”, bili bi izloženi još jačim i dugotrajnijim napadima – navode stručnjaci. Mete ove grupe su, prije svega, bile kompanije iz sektora online kockarske industrije, a kasnije su iznudu proširili i na druga područja, kao što su finansije i zabava.

– Također, ova grupa je razvijala softver za iskorištavanje ranjivosti u “BrainWalletu”, digitalnom novčaniku za “bitcoin”, u cilju preuzimanja postojećih sredstava, objašnjavaju iz policije, napominjući da se Timotić sumnjiči i za hakerske napade na internetske portale lokalnih informativnih kuća, kao i portale u regiji, ali i operatere telekomunikacija Blic.net, prilikom čega se predstavljao kao “zaljubljeni haker”.