Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kantonalni sud u Bihaću

Hasid, Denis, Mirela i Elvisa osuđeni zbog prodaje droge

droga
Foto: Fena/ Ilustracija

Protiv ove presude dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu Federacije BiH u roku od 15 dana od dana dostavljanja presude

Kantonalni sud u Bihaću donio je nepravosnažnu presudu kojom je optužene Zolić Hasida, Šabić Denisa, Antonić Mirelu i Zolić Beganović Elvisu oglasio krivim zbog počinjenja krivičnog djela – neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, te izrekao kaznu zatvora i to – Zolić Hasidu jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od pet godina i deset mjeseci, Šabić Denisu, Antonić Mireli i Zolić Beganović Elvisi jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine i deset mjeseci.

Optuženima se stavlja na teret da su od 18.06.2019. do 31.07.2019. godine u Cazinu djelujući kao organizirana grupa, na čijem je čelu bio Zolić Hasid, radi sticanja protivpravne imovinske koristi neovlašteno proizvodili, prerađivali i prodavali opojnu drogu ecstasy, cannabis sativu i kokain čime su počinili krivično djelo – neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Na osnovu člana 57. Krivičnog zakona Federacije BiH optuženim se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme provedeno u pritvoru.

Protiv ove presude dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu Federacije BiH u roku od 15 dana od dana dostavljanja presude.

Istovremeno, nepravosnažnom presudom Kantonalnog suda u Bihaću izrečene su kazne zatvora za tri osobe zbog razbojništva u Velikoj Kladuši.

Naime, Kantonalni sud u Bihaću donio je nepravosnažnu presudu kojom je optužene Gredić Suada, Bajru Gračanina i Nemanju Ćutkovića oglasio krivim zbog krivičnog djela – razbojništva te izrekao kazne zatvora i to – Gredić Suadu kaznu zatvora u trajanju od pet godina i šest mjeseci, Bajri Gračaninu kaznu zatvora u trajanju od pet godina i Nemanji Ćutkoviću kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Optuženim se stavlja na teret da su dana 16.12.2020. godine u mjestu Šmrekovac, općina Velika Kladuša po prethodnom dogovoru u namjeri da sebi pribave protupravnu imovinsku korist i to: Gredić Suad noseći baterijsku lampu i šerafciger, a Gračanin Bajro vazdušnu pušku marke „Kandar“ sa optikom i diabolom u cijevi i Nemanja Ćutković obučeni u tamnu garderobu sa radnim rukavicama na rukama došli u blizinu porodične kuće oštećenog K.D. za kojeg su znali da kupuje i prodaje devize i da kod sebe ima veću količinu novca, nasilno otvorili prozor i izvršili premetačinu i pregled prostorija te pronašli najlonske vrećice u kojima je bio novac u iznosu od 364.000 KM.

Nakon toga optuženi su se vratili na sprat porodične kuće, provalili vrata spavaće sobe u kojoj je spavao oštećeni K.D.,upotrebom sile nasrnuli na njega čime je oštećeni zadobio teške tjelesne povrede.

Dakle, optuženi su u sastavu grupe upotrebom sile, prijetnje i vatrenog oružja oduzeli tuđu pokretnu imovinu s ciljem da njenim prisvajanjem sebi pribave protupravnu imovinsku korist uslijed čega je oštećeni K.D. zadobio teške tjelesne povrede čime su počinili krivično djelo – razbojništvo.

Od optuženog Bajre Gračanina se oduzima predmet krivičnog djela – vazdušna puška marke „Kandar“ sa optikom i diabolom koja će se po pravosnažnosti presude uništiti.

Optuženom Nemanji Ćutkoviću produžene su mjere zabrane zabrana napuštanja boravišta i zabrana putovanja uz privremeno oduzimanje putnih isprava i zabrana izdavanja novih putnih isprava kao i zabrana korištenja lične karte za prelazak državne granice BiH.

Protiv ove presude dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu Federacije BiH u roku od 15 dana od dana dostavljanja presude, saopćeno je iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK).