vrhovni sud rs

Iako je ubica priznao krivicu, ukinuta presuda za ubistvo “dječaka sa planine”

ilija milic

U optužnici se navodi da je Milić prije zločina uzeo automatsku pušku i otišao prema zaseoku Potok s namjerom da ubije Vasilja

Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je presudu Iliji Miliću (72) iz Kotor-Varoši, kojom je osuđen na 16 i po godina zatvora zbog ubistva “dječaka s planine” Vasilja Kneževića (35) i pokušaja ubistva njegovog oca Nedeljka (87).

Iako je Milić priznao krivicu, presuda je ukinuta nakon što je Vrhovni sud uvažio žalbu Milićevog branioca Jove Pilipovića. Presuda je ukinuta zbog, kako se navodi, bitnih povreda krivičnog postupka i postupak je vraćen na novo suđenje Okružnom sudu u Banjoj Luci, piše Dnevni avaz.

Zločin se dogodio 10. aprila prošle godine na Kruševu brdu u selu Pilipovina kod Kotor-Varoši. Milić je u zasjedi čekao Vasilja Kneževića na putu kojim vodi stoku i, kad je naišao, ispalio je prema njemu rafal iz automatske puške, pogodivši ga sa pet metaka. Motiv za ubistvo bio je višegodišnji sukob dvije porodice zbog vodovoda.

U optužnici se navodi da je Milić prije zločina uzeo automatsku pušku i otišao prema zaseoku Potok s namjerom da ubije Vasilja. Sakrio se iza stabla bukve pored lokalnog puta, kuda Vasilj obično vodi stoku na ispašu i pojilo. Kad je Vasilj naišao, Milić je s udaljenosti od skoro dva metra ispalio rafal prema njemu. Dva su ga metka pogodila u glavu, dva u lice, a jedan je pogodio rame i vrat i na mjestu je ostao mrtav.

Milić je sa puškom u rukama otišao kući i telefonom pozvao policiju. Policajcima je izjavio da je ubio komšiju i pozvao ih da dođu u selo da se preda. Milić je nakon tog poziva ponovo uzeo pušku i otišao do kuće Nedeljka Kneževića, oca ubijenog. Dok je prilazio kući, uočio je Nedeljka ispred pa je i prema njemu ispalio rafal. Nedeljko ga je tada upitao: “Je l` ti mene gađaš?”, našta mu je Milić odgovorio: “Na tebe pucam, tebe gađam.”

Nedeljko je nakon toga nepovrijeđen uspio da pobjegne u kuću da bi ubrzo stigla policija i uhapsila Milića.

Zanimljivo je da je pet dana prije sukoba Vasilj Knežević uhapšen nakon što je razbio staklo na Milićevom terencu Mitshubishi Payero te mu zapalio sijeno, i to, navodno, zbog toga što ga je Milić tužio za krađu šume.

O Vasilju Kneževiću je prije više od 20 godina snimljen dokumentarni film “Dječak sa planine”, koji je nagrađivan na međunarodnim filmskim festivalima. Film govori o životu dječaka i njegovom opasnom hobiju – razminiranju terena na nekadašnjoj prvoj liniji vlašićkog fronta, gdje je Vasilj i nakon rata ostao da živi bez struje i vode. Jedini prozor u svijet bio mu je mobitel, čiji mu je punjač prije 15 godina eksplodirao u ruci, usljed čega je ostao bez šake.