Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bosanska Gradiška - Banja Luka

Ignorisao sva upozorenja: Snimljen kako na autoputu u BiH vozi u suprotnom smjeru

voznja fb

Na putu s kolovozom za saobraćaj vozila u jednom smjeru vozač ne smije vozilom da se kreće u zabranjenom smjeru

Na društvenim mrežama pojavio se video- snimak na kojem se može zaključiti da vozač upravlja privatnim automobilom u suprotnom smjeru na auto-putu Bosanska Gradiška – Banja Luka.

Nije poznato kada je video nastao, ali se na istom vidi kako vozač iz drugog vozila pokušava da upozori vozača na grešku. Iako mu je svirao i pokušao ukazati na opasnost, vozač u drugom vozilu je ignorisao, pišu Nezavisne novine.

Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH propisano da je vozač dužan da se kreće vozilom desnom stranom kolovoza u smjeru kretanja. Takođe, članom 40 citiranog Zakona propisano je i da ‘Na putu s kolovozom za saobraćaj vozila u oba smjera na kojem postoje najmanje četiri saobraćajne trake vozač ne smije vozilom da prelazi na kolovoznu traku namijenjenu za saobraćaj vozila iz suprotnog smjera.

Osim toga, na putu s kolovozom za saobraćaj vozila u oba smjera na kojem postoje tri saobraćajne trake vozač ne smije da vozi trakom uz lijevu ivicu puta u smjeru kretanja vozila.

Na putu na kojem su kolovozne trake fizički odvojene jedna od druge vozač ne smije vozilom da se kreće kolovoznom trakom namijenjenom za saobraćaj vozila iz suprotnog smjera (propisana je kazna od 100 do 300 KM, izricanje dva kaznena boda i zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilom u trajanju od jednog do četiri mjeseca.

Na putu s kolovozom za saobraćaj vozila u jednom smjeru vozač ne smije vozilom da se kreće u zabranjenom smjeru.