direktor KPZ Bihać

Institucije ignorisale upozorenja: Veladžić najavio novo Gačićevo ubistvo!

gacic1

Sve nadležne institucije je upozorio da ovaj „pacijent“ priprema novo ubistvo koje se na kraju i dogodilo

Edham Veladžić, direktor Kazneno-popravnog zavoda u Bihaću, u kojem je jedno vrijeme bio pritvoren Edin Gačić, ubica iz Konjica, u julu 2017. godine, nekoliko dana pred Gačićevo puštanje na slobodu, sve nadležne institucije je upozorio da ovaj „pacijent“ priprema novo ubistvo koje se na kraju i dogodilo zbog skandalozmog odsustva odgovornosti onih koji su ovakvu osobu trebali da zbrinu!

Prema ekskuzivnim dokumentima koji su u posjedu Inforadara, Veladžić je 6. jula 2017. godine uputio pismo centrima za socijalni rad Banjaluka i Sanski Mosta, CJB Banjaluka, kantonalnim policijama u Sanskom Mostu i Bihaću te federalnoj Upravi policije, u kojem ih upozorava na mogući scenarij, navodeći kako osuđeni boluje od poremećaja ličnosti „šizoidno-paranoidnog tipa“, te kako je vještak-psihijatar konstatirao „da je riječ o (vjerskom) fanatiku koji je izuzetno borben i uporan u zastupanju određenih ideja“.

Opisujući, nadalje, načine na koje je hladnokrvno izvršio dva ubistva, između ostalog i svoje majke tokom vikend-dopusta, Veladžić u pismu apelira na sve institucije zadužene za Gačića da poduzmu odgovarajuće mjere zbrinjavanja i zaštite osuđenog, ali i sredine u koju dolazi.

„U procesu tretmana u kazneno-popravnim ustanovana nije postignut značajniji uspjeh i izvjesno je da će osuđeni ponovo počiniti krivično djelo (!), stičemo dojam da trenutno traži cilj koji mu, zbog samo njemu poznatih razloga, predstavlja prijetnju. Pored toga, osuđeni je psihijatrijski bolesnik kojem je potrebno liječenje te postoje tendencije ka vjerskom fanatizmu“, naveo je Veladžić.

Sve ovo, međutim, nije bilo dovoljno svim nadležnim socijalnim centrima, policijama, institucijama države općenito, da adekvatno zbrinu jednu ovakvu osobu, odnosno, da zaštite njegove moguće žrtve. Stoga su sve ove institucije, koje Veladžić proziva u svom dopisu, direktno odgovorne za ubistvo nevinog čovjeka!

Podsjećamo, Edin Gačić je bivši pripadnik jedinice El mudžahid Armije RBiH. On je u ponedjeljak u selu Podorašak kod Konjica svirepo ubio Suada Sultanića (39), oca troje djece.

Odmah je organizirana velika policijska potjera, a već puna dva dana jake policijske snage naoružane dugim cijevima tragaju za njim po okolnim selima lociranim u blizini mjesta zločina.

O Gačiću su prethodnih godina mediji u više navrata izvještavali. Najprije nakon što je još 1998. godine ubio saborca iz rata, a 2002. vlastitu majku. Kantonalni sud ga je u februaru 2003. osudio na jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora, kojom su mu objedinjene presude zbog ranijeg ubistva saborca i vlastite majke (a što je i Veladžić naveo u svom dopisu).

Ono što smo također doznali jeste da mu je nadležno ministarstvo iz RS u septembru 2017. godine, dakle tri mjesec nakon Gačićevog puštanja iz KP Bihać, riješilo stambeno pitanje na način da mu je stan njegove porodice vraćen u vlasništvo. No, on je taj stan kasnije prodao i odselio iz Banjaluke, a za njega se nije čulo sve do svirepog ubistva Suada Sultanića.