General Everard u BiH

Misija EUFOR-a je usmjerena na podršku sigurnosti i stabilnom okruženju

General sir James Everard

Operativni komandant EUFOR-a tokom posjete se sastao sa Inzkom, Wigemarkom, Džaferovićem i Pendeš

General sir James Everard, operativni komandant EUFOR-a, bio je u posjeti bazi Butmir, kod Sarajeva, od 3. do 5. februara, prenosi Anadolu Agency (AA).

Operativni komandant boravio je u bazi Butmir dva dana i održao sastanke sa generalmajorom Martinom Dorferom, komandantom EUFOR-a i generalmajoricom Marti Bissell, komandanticom NATO štaba Sarajevo.

General Everard je obaviješten o najnovijim dešavanjima u misiji EUFOR-a, a također je predvodio i svečanost dodjele medalja za 157 vojnika iz deset zemalja koje učestvuju u misiji.

“Misija EUFOR-a u Bosni i Hercegovini je sad ponovo usmjerena na svoj ključni mandat – podršku sigurnom i stabilnom okruženju – i ja sam istinski zadovoljan rezultatima koje je EUFOR ostvario u protekle dvije godine”, rekao je Everard.

Iz EUFOR-a navode da je general Everard danas održao zvanične sastanke sa Valentinom Inzkom, visokim predstavnikom u BiH i Lars-Gunnarom Wigemarkom, specijalnim predstavnikom EU u BiH. Everard je održao sastanak sa Šefikom Džaferovićem, članom Predsjedništva BiH.

“Predsjedništvo BiH smatra da je Operacija Althea vrlo važna za podršku našim naporima na pružanju mira i stabilnosti ljudima ove zemlje”, rekao je tom prilikom Džaferović.

Posljednji zvanični sastanak, navode iz EUFOR-a, generala Everarda tokom posjete BiH bio je sa ministricom odbrane Marinom Pendeš.

“Zahvaljujući programu osposobljavanja i obuke koji je provodio EUFOR, značajno su povećane operativne sposobnosti i međunarodna interoperabilnost Oružanih snaga BiH”, naglasila je Pendeš.