Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Federalna uprava civilne zaštite

Intenzivirana potraga koritom Bosne za dvjema nestalim osobama

potraga fucz3

Na terenu su 40 pripadnika Civilne zaštite, zatim timovi za spašavanje na vodi u šest čamaca i osam članova SRK Neretva u čamcima, koji su služba Federalnog štaba Civilne zaštite za spašavanje na vodi

Potraga za dvjema nestalim osobama intenzivirana je jutros koritom rijeke Bosne, saopćeno je iz Federalne uprave Civilne zaštite. Traga se za šestogodišnjim dječakom koji je upao u nabujali Mračajski potok u mjestu Begov Han, kao i za Almirom Gluhićem iz Zavidovića za koga se pretpostavlja da je u rijeci Bosni jer na to ukazuju tragovi.

Na terenu su 40 pripadnika Civilne zaštite, zatim timovi za spašavanje na vodi u šest čamaca i osam članova SRK Neretva u čamcima, koji su služba Federalnog štaba Civilne zaštite za spašavanje na vodi.

Oni će pretraživati korito Bosne od Begovog Hana do Doboja, a u zavisnosti od situacije na terenu, potraga će biti proširena.

Uključeni su i timovi Kantonalne uprave Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), Civlna zaštita Žepče, pripadnici Specijalne policije ZDK-a, Kajakaški klub „505“ iz Žepča i Gorska služba spasavanja Žepče. Pridružili su se i lovci, članovi porodice i mještani.

Potragu na vodi dodatno otežava smanjena vidljivost zbog zamućenosti Bosne pa je isključen angažman ronilaca. Otežavaju je i nakupine smeća i otpadnog materijala na obalama rijeke, koje treba pregledati, kao i minska polja, posebno kod Maglaja i Žepča, zbog čega Federalna uprava Civilne zaštite dodatno poziva na oprez sve koji učestvuju u potrazi.

Traganje za šestogodišnjim dječakom koji je upao u nabujali potok u Begovom Hanu ulazi u deseti dan, a za Almirom Gluhićem iz Zavidovića traje od 2. maja. Fokusirana je na rijeku Bosnu od 5. maja, kada su Gluhićeva odjeća i lične stvari pronađeni na obali ove rijeke u mjestu Porobići.