Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potvrđena optužnica

Irfan i Ishak ucjenjivali muškarce zbog njihove seksualne orijentacije, prijetili im pištoljem

opcinski sud sarajevo
Foto: Fena

Nakon što je s njima dogovorio susret u različitim stanovima na području Sarajeva, odmah po dolasku bi im prijetio zbog njihove seksualne orijentacije te uz udarce, prijetnju pištoljem, psovke i uvrede tražio novac

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Irfana Mulalića i Ishaka Bilala zbog krivičnih djela razbojništvo i ucjena.

Optuženi Irfan Mulalić se tereti da je od sredine oktobra 2023. godine, pa sve do hapšenja, putem društvene mreže i aplikacije za upoznavanje gej i biseksualnih muškaraca, stupio u kontakt sa tri homoseksualna muškarca. Nakon što je s njima dogovorio susret u različitim stanovima na području Sarajeva, odmah po dolasku bi im prijetio zbog njihove seksualne orijentacije te uz udarce, prijetnju pištoljem, psovke i uvrede tražio novac.

Od oštećenih je uzimao pin kodove kreditnih kartica sa kojih je podizao novac. U jednoj od ovih radnji učestvovao je i optuženi Ishak Bilal.

Istovremeno, optuženi Irfan Mulalić tereti se i da je ucjenjivao jednog od oštećenih da će njegovoj rodbini reći za njegovu seksualnu orjentaciju, ukoliko mu ne da novac. Također se i predstavljao kao policajac te pokazivao značku sa natpisom „Special police“.

Na ovaj način su optuženi stekli i nezakonitu korist od oko 800 KM.

Nakon potvrđivanja optužnice, na prijedlog postupajućeg tužioca sud je produžio pritvor optuženima.

U optužnici je za glavni pretres predloženo saslušanje 12 svjedoka, jednog vještaka i izvođenje više od 120 materijalnih dokaza.